Kıdem Tazminatı Tavanı Ücreti Artacak! Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?
Memur zammı verilerin açıklanması ile birlikte kıdem tazminatına hak kazanarak işten ayrılanlar alacağı ücrette de artışta değişecek. “Peki Kıdem tazminatı tavanı ne kadar olacak? Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır? Kıdem tazminatı tavanı nasıl belirlenir?” Gibi sorunların yanıtları işte sizlerle...
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlKıdem Tazminatı Ne Kadar Olacak?
3 Temmuz’da Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanacak olan veriler sonrasında memur ve memur emekli maaşlarına uygulanacak zam oranları netlik kazanmış olacak.
Enflasyon rakamları öncesinde beklentiler de netleşmeye başlarken, Merkez Bankası’nın Piyasa Katılımcı Anketi’ne göre haziran ayında enflasyonun yüzde 2,52 olması tahmin ediliyor. Bu tahmine göre 6 aylık enflasyon oranı yüzde 25,81’e yükselerek, enflasyon farkı yüzde 6,40 olacağını gösteriyor. Bu durumda da, memur ve memur emeklileri yüzde 20,35 kümülatif zam hakkı doğmuş olacak.
Kıdem tazminatı tavan oranı memur maaş zam oranı baz alınarak hesaplanmaktadır. Şuanda geçerli olan rakamlar ise 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olmak üzere yeniden belirlenecek.
Nihai tutarlar ise 6 aylık enflasyon rakamlarının açıklanması ile birlikte kesinleşmiş olacak. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın Genelgesi ile belli olmuş olacak.
Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?
Kıdem tazminatı, işçinin işten ayrılırken giydirilmiş en son brüt ücreti baz alınarak hesaplanmaktadır. İşçiye, iş yerinde geçirdiği her bir yıl kapsamında, bir aylık (30 gün) brüt ücreti tutarında ödeme yapılmaktadır. Söz konusu ödemeden ise sadece damga vergisi kesilmektedir.
Kıdem tazminatı işveren tarafından işçinin, o işyerinde çalıştığı süre boyunca kazandığı kıdemin karşılığı olarak ödense de söz konusu tazminatı hak edebilmek için işçi vasfına uygun şekilde emek harcayan, yine belli şartları sağlayan kişiler, kıdem tazminatı almaya hak kazanacaktır.
Kıdem tazminatı içinde öncelikle bir işveren bünyesinde iş akdi yani iş sözleşmesi ile çalışmak gerekmektedir. İş sözleşmesi ile çalışan kişilerin en az bir yıldır iş akdine bağlı olarak aynı işverenin işyerinde yahut işyerlerinde çalışması gerekiyor.
Kıdem tazminatı almak için ise iş akdinin sona ermesi gerekmektedir. İş akdi ise kıdem tazminatına aykırı bir biçimde sonlandırılmaması gerekmektedir.