Kamu Teşebbüsleri İçin 2025 Yatırım Hedefi Belirlendi! En Yüksek Yatırım 143,2 Milyar Lira

Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Resmî Gazete'de yayımlanan yeni düzenlemeyle, kamu teşebbüslerinin 2025 yılındaki yatırım hedefleri ve çalışma hedefleri netleşti. İşte ayrıntılar…

Güncelleme:

Karara göre, kamu teşebbüsleri 2025 yılında toplamda 143,2 milyar TL tutarında yatırım yapacağı bilgisine yer verilirken, bu yatırımların ülke ekonomisine katkı sağlaması, istihdamı artırması ve kamu hizmetlerinin kalitesini yükseltmesi hedefliyor

Kamu Teşebbüsleri İçin 2025 Yatırım Hedefi Belirlendi!

Kamu İktisadi Teşebbüsleri ve Bağlı Ortaklıklarının 2025 Yılına Ait Genel Yatırım ve Finansman Programının Tespit Edilmesi Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı Resmî Gazete'de yayımlanarak kamuoyuna duyuruldu.

Yayınlanan karara göre; Atıl durumdaki gayrimenkuller değerlendirilerek, üretilecek mal ve hizmetlere yönelik tedarik edilecek. Ayrıca ham madde miktarı ve fiyatıyla üretilen mal ve hizmetlerin miktar ve fiyatları ile ilgili programdaki hedefleri sağlayacak şekilde tespit edileceği ve aynı zamanda da faaliyet alanlarını ilgilendiren konularda AR-GE ve inovasyon çalışmalarına önem verileceği bilgisine ulaşıldı.

Yeni düzenlemeyle; piyasa koşullarında daha kaliteli ve düşük maliyetli mal ve hizmet üretmek adına üretim teknolojisindeki gelişmeler takip edilecek, bilgi ve iletişim altyapısıyla organizasyon yapıları gözden geçirilecek.

Kamu teşebbüsleri ticari kredi kullanımlarını ve mali yükümlülüklerini asgari düzeyde tutmak ve aynı zamanda da yönetmekle sorumlu olacağı açıklandı.

Borçlar Zamanında Ödenecek

Resmi Gazete'de yayımlanan karar kapsamında kamu teşebbüslerinin ülke ekonomisindeki rolünü güçlendirmesi ve daha etkin bir şekilde çalışmasını amaçlandığı belirtilirken, kamu işletmeleri, kamu ve özel sektör ayrımı yapmaksızın, tüm borçlarını zamanında ödeyecek, temettü dahil, alacaklarının tahsilatında gerekli işlemleri zamanında tesis ettireceği belirtildi.

Ayrıca, KİT'lerin gelecek yıl için mali hedefleri de belirlendi. Belirlenen hedeflere göre KİT'lerin, 2025'te, toplam 405 milyar 590 milyon 289 bin liralık yatırım yapmaları bekleniyor. En yüksek yatırımın ise 143,2 milyar lirayla Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) yapacak. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) İşletmesi Genel Müdürlüğü 97,2 milyar lirayla, Boru Hatları ile Petrol Taşıma A.Ş. 45,8 milyar lirayla takip edecek.

Yorumlar
Kalan Karakter 800