Japon deprem uzmanından uyarı: İstanbul ve İzmir'deki o bölgelere dikkat!
Geçen hafta Gemlik'te yaşanan 5,1 büyüklüğündeki depremin ardından dün Yalova'da meydana gelen deprem, tedirginlik yaratıyor. Yüksek inşaat mühendisi, mimar ve deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, İstanbul için deprem uyarısında bulundu. Moriwaki İzmir'de de bir bölgeye dikkat çekti.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlJapon deprem uzmanı Yoshinori Moriwaki, Edirne'de düzenlenen bir etkinlik sonrasında önemli açıklamalarda bulundu. Moriwaki, kamu kurumları, belediyeler, şirketler ve vatandaşların depreme karşı hazırlıklı olmaları ve gerekli önlemleri almalarının gerekliliğine vurgu yaptı.
Yoshinori Moriwaki, depremlerde binanın zemininin büyük önem taşıdığını belirterek, "Binada biraz sıkıntı olsa da zemin iyiyse sıkıntı yok. Zemini iyi mi kötü mü bakacaksınız" açıklamasında bulundu.
Japon deprem uzmanı, şu açıklamalarda bulundu:
"Oturduğunuz binada ruhsat, iskan var mı, yok mu, kontrol altında yapılan bir bina mı? Bunların hepsi kontrol edilecek. 2000 yılından önceki bina mı, sonra yapılan bina mı? 2000'den sonra yapılan binaysa rahat olabilirler. Yumuşak zemin, ruhsatı olmayan ve 2000 yılından önce yapılan binalarda deprem gelince sallantı ile çökme olabilir. Bu durumda da yaşam üçgeni oluşturmak gerekiyor. Su, düdük, çikolata hazır olmalı yatağının yanında. Eşyaları sabitlememiz lazım, depremin ardından aile nerede buluşacak belirlenmeli. Bu şekilde hep beraber hazır olmalıyız."
Yoshinori Moriwaki, Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde yer alan Bingöl, Muş ve Bitlis'te deprem önlemleri alınması gerektiğine dikkat çekti. Gemlik Körfezi'ndeki 5,1 büyüklüğündeki depreme odaklanan Moriwaki, bu depremin Kuzey Anadolu Fayı'nın güney kolunda meydana geldiğini ifade etti. Japon uzman, depremin fayın kuzey kolundan geçen İstanbul'u etkilemediğini belirterek, "Körfezdeki deprem, fayın güney kolundaki Bursa, İnegöl, Balıkesir ve Bandırma'dan hissedildi. Kuzey Anadolu Fay Hattı'nda İstanbul için tabii ki deprem beklentisi var, ancak Türkiye'nin her yerinde deprem olabilir. Artık insanlar 'ne zaman, nerede, kaç büyüklüğünde deprem olacak?' sorusunu sormamalı" şeklinde konuştu.
İzmir'de denizde fay hattı var
İzmir'de 30 Ekim 2020'de 6,6 büyüklüğündeki depremin denizdeki fay hattında olduğunu vurgulayan Yoshinori, şunları söyledi:
"İzmir'de olan deprem kendisinin bulunduğu fay hattında değil denizdeki fay hattında oldu. Kendisinin fay hattı kırılmadığı için İzmir'de deprem olabilir. Özellikle Karşıyaka dikkat etmeli, orada zemin çok kötü. Marmara Bölgesi'ne baktığımızda İnegöl, Bursa, Bandırma ve Balıkesir'de uzun zamandır 150 yıldır kırılmayan noktalar var. Gölcük'ten başlayıp İstanbul paralelinde adaların güneyinden geçen bir fay var denizin içinde onun da kırılması bekleniyor."
İstanbul'da tehlikeli bölgeler
İstanbul'da kentsel dönüşümün yumuşak zeminli bölgelerden başlayarak hızlı şekilde yapılması gerektiğini belirten Yoshinori Moriwaki, "Eski Atatürk Havalimanı, Ataköy, Zeytinburnu, Küçükçekmece, Büyükçekmece ve Avcılar'da hızlı şekilde kentsel dönüşüm yapılmalı. Komple binaların yeniden yapılması değil, güçlendirmeler yapılabilir" ifadelerini kullandı.