İstifa halinde tazminat nasıl alınır?

İşverenin sözleşmeyi feshettiği durumlarda ödendiği bilinen kıdem tazminatı, bazı durumlarda istifa halinde de alınabiliyor.

Çalışan açısından büyük önem taşıyan kıdem tazminatına hak kazanabilmek için işyerinde bir yıl sigortalı çalışmak gerekiyor. Genel olarak işverenin sözleşmeyi feshettiği durumlarda ödendiği bilinen kıdem tazminatı, bazı durumlarda istifa halinde de alınabiliyor. İşte istifa halinde kıdem tazminatı alınabilin 7 durum.

EMEKLİLİKTE TAZMİNAT ALINABİLİR

8 Eylül 1999’dan önce ilk kez sigortalı olup da 15 yıl 3600 gün sigortalılık süresini dolduran yani yaş dışındaki emeklilik şartlarını yerine getiren işçiler, SGK’dan ‘Kıdem tazminatı alabilir’ yazısını temin ederek işverene verip, istifa ederse kıdem tazminatı alabiliyor. 8 Eylül 1999’dan sonra sigortalı olanların ise iki farklı emeklilik seçeneği bulunuyor.

1)- 25 yıl sigortalılık süresi ve 4500 gün prim. Bu şartı tamamlayan kadınsa 58, erkekse 60 yaşında emekli olur.

2)- 7000 gün prim ödeme süresi. 7000 günü tamamlayan kadınsa 58, erkekse 60 yaşını tamamlamak koşuluyla emekli olabiliyor. 19 yıl 5 ay 10 gün prim ödemek yetiyor.

2002 yılının başlarında işe başlayıp aralıksız çalışan SSK’lılar bugünlerde 7000 günü tamamlayacak. Bu kişilere otomatikman işten ayrıldığında tazminat hakkı doğacak. Bunların dışında malullük aylığı almak amacıyla işten ayrılma, kıdem tazminatına hak kazanılan hallerden sayılıyor.

EVLİLİK FESİH GEREKÇESİ

Kadın işçilerin evlilik nedeniyle işten ayrılması durumunda, çalışma süresinin gerektirdiği kıdem tazminatı ödeniyor. Bu haktan yararlanılabilmesi için iş sözleşmesinin evlilik tarihinden itibaren 1 yıl içinde yazılı olarak feshi, evliliği gösteren belgenin işverene sunulması ve feshin gerekçesinin ‘evlilik’ olduğunun açıkça belirtilmesi şart. Hamilelik veya doğum sebebine dayalı işten ayrılmalar istifa olarak değerlendirildiğinden, bu nedenlerle işten ayrılan işçi tazminat haklarından vazgeçmiş sayılıyor. Yani tazminat ödenmiyor.

ASKERE GİDENE KIDEM TAZMİNATI

4857 Sayılı İş Kanunu’nun 120’nci maddesi ile 1475 sayılı eski İş Kanunu’nun halen yürürlükte olan ve kıdem tazminatını düzenleyen 14’üncü maddesine göre, muvazzaf askerlik hizmeti nedeniyle işten ayrılan işçi, kıdem tazminatına hak kazanıyor. Askerlik görevi sebebiyle işçiye sağlanan haklar, bedelli askerlik için de geçerli. Ancak askere gidecek kişiye ihbar tazminatı ödenmez.

HASTALIK DURUMLARINDA 

İşin, işçinin sağlığı veya yaşayışı için tehlike oluşturması, işçinin sürekli olarak yakından ve doğrudan buluşup görüştüğü işveren veya başka bir işçinin bulaşıcı ya da işçinin işi ile bağdaşmayan bir hastalığa tutulması, işçiye iş akdini feshetme hakkı verir.

BİR HAFTADAN FAZLA İŞ DURMASI

İşçinin çalıştığı işyerinde bir haftadan fazla süre ile işin durmasını gerektirecek zorlayıcı sebepler ortaya çıktığında da işçi iş akdini feshedebilir. Bu durumlarda da yine tazminat hakkı elde edilir.

İŞYERİNİN BAŞKA ŞEHRE TAŞINMASI

İşyeri, bir belediye sınırını aşacak şekilde taşınırsa, işçi ile işveren arasında var olan hizmet sözleşmesinde aksi yazmıyorsa işçi yeni adrese gitmek zorunda değil ve kıdemini alarak ayrılabilir.

ÇALIŞANA KÖTÜ MUAMELE YAPILMASI

İşçisine kötü muamelede bulunan işveren, işçisi işi bıraktığında kıdem tazminatı ödemek zorunda kalır. 4857 sayılı İş Kanunu’nun 24’üncü maddesi, işçinin iş akdini haklı nedenle feshedebileceği halleri düzenliyor:

* İşverenin iş sözleşmesi yapıldığı sırada yanlış bilgiler ve sözler vermesi.

* İşverenin işçiye veya aile üyelerine şeref ve namusuna dokunacak şekilde sözler söylemesi, davranışlarda veya cinsel tacizde bulunması.

İşverenin işçiye gözdağı vermesi, kanuna karşı davranışa özendirmesi; hapis cezasını gerektiren bir suç işlemesi, işçi hakkında asılsız ağır isnat veya ithamlarda bulunması.

* İşçinin diğer bir işçi veya üçüncü kişiler tarafından işyerinde cinsel tacize uğraması ve gerekli önlemlerin alınmaması.

İşçinin ücretinin eksik ödenmesi, kazancın bordroda eksik gösterilmesi, SGK’ya eksik bildirimlmesi.

 

İş stresiyle nasıl başa çıkarsınız? İş stresiyle nasıl başa çıkarsınız? Gece gündüz gelen e-postalar, aile hayatına müdahale eden bir seyahat programı, iş-yaşam dengesiyle asırlık mücadele… İş stresiyle başa çıkma yöntemleri bu yazıda.

 

 

.

Ekonomik özgürlük için kaç paraya ihtiyacınız var? Kimseye muhtaç olmadan yaşamak için size ne kadar gerekiyor?
100 bin - 250 bin TL
33.38 %
500 bin - 1 milyon TL
21.57 %
1 milyon - 2 milyon TL
23.47 %
2 milyon - 5 milyon TL
21.57 %
Yorumlar
Kalan Karakter 800