İşlenmeyen Tarım Arazilerinin Kiralamasına Yönelik Detaylar Belli Oldu! Süreç Bu Şekilde İşleyecek…

Tarım arazilerinin kiraya verilmesine ilişkin detaylar merak konusu olurken, sistemin işleyişi kiralamanın ne zaman yapılacağı gibi detaylar tek tek açıklandı. İşte tarım arazilerinin sezonluk olarak tarımsal amaçlı kiraya verilmesine ilişkin detaylar….

Güncelleme:

Tarım ve Orman Bakanlığı, tarafından hayata geçirilen düzenlemeler arasında yer alan, işlenmeyen tarım arazilerinin kiraya verilmesine ilişkin “kira bedelleri kime ödenecek, kiralanacak araziler nasıl tespit edilecek? Gibi sorularının cevapları merak konusu olurken kiralama başvurularının Tarım Arazileri Değerleme ve Edindirme Bilgi Sistemi üzerinden de gerçekleşebileceği açıklandı. Diğer detayları haberimizin devamında bulabilirsiniz.

Tarım Arazilerinin Kiralamasına Yönelik Detaylar Belli Oldu

Bakanlık, üretim seferberliği çatısı altında işlenmeyen tarım arazilerine yönelik önemli bir adım atarak, arazilerin sezonluk tarımsal amaçlı kiraya verilmesine yönelik işlemleri yönetmelikle belirleyerek şu şekilde açıkladı;

Hangi araziler kiralanacak?

Hazinenin özel mülkiyetinde yahut devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan tarım arazileri hariç, mülkiyeti gerçek ya da tüzel kişilere ait üst üste iki yıl işlenmeyen tarım arazileri, arazinin vasfının değiştirilmemesi ve kiralayan tarafından tarımsal üretimde kullanılması koşuluyla, sezonluk olarak kiraya verilecek.

Kiralanacak araziler nasıl tespit edilecek, kiralama nasıl gerçekleşecek?

Kiraya verilecek arazilerin tespiti, il/ilçe tarım ve orman müdürlükleri bünyesinde oluşturulan Arazi Tespit Komisyonu, kadastro parsel verileri, uydu görüntüleri, coğrafi bilgi sistemleri, diğer kamu kurumlarından elde edilecek olan veriler doğrultusunda yapılacak çalışmalar ve aynı zamanda da yerinde gerçekleştirilecek arazi kontrolleriyle işlenmeyen tarım arazilerini tespiti sağlanacak. Ayrıca arazi tespitinde, bölgelerin hasat dönemine de bakılarak 1 Eylül'den 31 Ağustos'a kadarlık süre baz alınacak.

Arazisini kiralamak isteyen kişiler, tarım arazi kiralama talep formunu eksiksiz olarak doldurarak ilan süresi zarfında il müdürlüğüne başvuru yaparak, kiralama başvuruları Tarım Arazileri Değerleme ve Edindirme Bilgi Sistemi aracığıyla yapılabilecek.

Kira bedeli nasıl belirlenecek, kira bedeli nasıl ödenecek?

Kira bedeli, komisyon tarafından belirlenen rayiç bedelden düşük olamayacak şekilde, tarım arazilerinin rayiç kira bedelinin tespitinde emsal olarak kullanılmak koşuluyla kiralanacak.

Kira bedeli ise arazi sahibine ödenecek.​​​​​​​

Yorumlar
Kalan Karakter 800