İlber Ortaylı'ndan Ayvalık'a Önemli Bir Teklif: Sosyal Bilgiler Enstitüsü

Ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Ayvalık ilçesinde, 82 yaşındaki Aynur Sucu’nun yazdığı, “Aynur Teyze’den 2 Yaka / 50 Lezzet” adlı kitabın lansmanına katılarak burada önemli açıklamalarda bulundu. Ayrıntılar işte sizlerle…

Güncelleme:

Yunanistan'dan göç eden mübadillerin zengin mutfak kültürünü konu alan, “Aynur Teyze’den 2 Yaka / 50 Lezzet” kitabın tanıtım gecesinde önemli bir çağrıda bulunan Ortaylı, zeytinin değeri korunması adına yapılması gerekenleri açıkladı.

İlber Ortaylı'dan Ayvalık'a Çağrı

Ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Ayvalık'ta düzenlenen, “Aynur Teyze’den 2 Yaka / 50 Lezzet” adlı kitabın lansmanına katılarak orda yaptığı konuşmada, bölgenin zengin tarihi ve kültürel mirasına dikkat çekti. Özellikle Yunanistan'dan göç eden mübadillerin getirdiği lezzetlerin ve Ayvalık halkının geleneksel bilgisinin önemini vurgulayan Ortaylı, Ayvalık'ta bir sosyal bilgiler enstitüsü kurulması gerektiğini belirterek, Ege'nin iki yakasındaki halkların ortak geçmişini ve kültürünü araştıracak bir merkez olmasını önerdi. Ayrıca, Ayvalık halkının şifalı bitkilerle ilgili bilgisi ve zeytin yetiştiriciliği konusundaki başarısı dikkat çeken Ortaylı, Ayvalık'ın hızlı şehirleşme ve turizm baskısıyla karşı karşıya olduğunu belirterek, zeytinliklerin korunmasının önemini vurguladı.

Zeytinin Türkiye için hem kültürel hem de ekonomik açıdan büyük bir değer taşıdığının önemine değinen İlber Ortaylı, Ayvalık'ın zeytin üretimi konusunda Akhisar ile yarışabileceğine dikkat çekerek; Ayvalık'ın tarihi ve kültürel zenginliklerinin korunması ve gelecek nesillere aktarılması için bir sosyal bilgiler enstitüsü kurulmasını önerdi. Ayrıca, Ayvalık'ın zeytin mirasının korunması konusunda da duyarlılık çağrısında bulundu.

Emine Sucu'dan İlber Ortaylı'ya Plaket

Etkinlikte, zeytinyağı uzmanı merhum Ahmet Sucu'nun eşi Emine Sucu tarafından İlber Ortaylı'ya plaket takdim edildi. Sucu, Ortaylı'nın Ayvalık'a olan ilgisi ve kültürel mirasın korunması konusundaki hassasiyeti nedeniyle teşekkür etti.

“Aynur Teyze’den 2 Yaka / 50 Lezzet” kitabının konusu nedir?

Kitapta; Yunanistan’ın Girit ve Midilli adalarından mübadele döneminde Ayvalık’a gelen mübadillerin Akdeniz Mutfağı’na ait 50 önemli yemek çeşidinin tarifi ve püf noktalarının anlatılmaktadır.

Yorumlar
Kalan Karakter 800