İktisatçı Mahfi Eğilmez'den hiperenflasyon iddialarına yanıt!
İktisatçı Mahfi Eğilmez, hiperenflasyon iddialarına cevap verdi. Tanımlamayı işaret eden Eğilmez, verilere değinerek konuya açıklık getirdi.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone Olİktisatçı Mahfi Eğilmez, kendi X hesabından hiperenflasyon iddialarına yönelik görüşlerini paylaştı. % 200 sınırının altını çizen Eğilmez, TÜİK ve ENAG'ın açıkladığı oranlara göre hareket edildiğini belirtti.
Sadece gıda fiyatlarına ya da kiralara bakarak hiperenflasyon iddialarının ortaya atılmasının yanlış olduğunu dile getiren Mahfi Eğilmez, "Hiperenflasyona girip girmediğimizi soran, hatta hiperenflasyon içinde olduğumuz halde bunu yazmaktan çekindiğimizi ileri süren arkadaşlar var. Arkadaşlar, teknik tanımları istediğiniz gibi değiştiremezsiniz. Hiperenflasyon yıllık enflasyon oranının % 200 sınırını aştığı enflasyon oranına verilen addır. Türkiye'de TÜİK'in açıkladığı enflasyon % 67, ENAG'ın açıkladığı enflasyon ise % 127'dir. Enflasyonu bu çapta ölçen başka bir kurum ya da şirket yok. İTO da ölçüyor ama yalnızca İstanbul için ücretliler geçinme endeksi olarak ölçüyor. Sadece kendi çevremizdeki gıda fiyatlarına ya da kiralara bakarak Türkiye'de hiperenflasyon var demek yanlıştır. Fiyatları bütün Türkiye'den ve TÜFE endeksinde olduğu gibi 400'den fazla mal ve hizmetten her ay toplayıp , ağırlıklandırıp öyle bakmak lazım. Türkiye'de olan çok yüksek enflasyondur. Biraz daha gayret edersek hiperenflasyona gidebiliriz orası ayrı" değerlendirmesinde bulundu.
Hiperenflasyona girip girmediğimizi soran, hatta hiperenflasyon içinde olduğumuz halde bunu yazmaktan çekindiğimizi ileri süren arkadaşlar var. Arkadaşlar, teknik tanımları istediğiniz gibi değiştiremezsiniz. Hiperenflasyon yıllık enflasyon oranının % 200 sınırını aştığı…
— Mahfi Eğilmez (@mahfiegilmez) March 16, 2024
Eğilmez'in gönderisine gelen dikkat çekici bazı yorumlar:
Hocam merhaba, ama sanki sizin toplumun ekonomi literatürüne eklediğiniz kavramlarla hiperenflasyona geçiş gecikiyor. Gramajlar düşüyor, üretim kalitesi düşüyor, maliyet ve fiyatlar yükseliyor. Ölçümler yapılırken (ben telafuz etmekte zorlanıyorum) bu etki hesaba katılıyor mu?
— Cihan Demir (@demircihann) March 16, 2024
Şuan Hiperenflasyon yaşayan tek ülke Arjantin galiba
— Ercan Gun (@BatistutaSK) March 16, 2024
Zaten enflasyondaki tek rakibimiz de Arjantin
Baz olarak sabit bir sayıdan ziyade küresel ortalamanın on misli gibi daha esnek bir seviyeyi baz alanlar var bu daha anlamlı olmaz mı hocam?
— Murat Özbülbül (@mozbulbul) March 16, 2024
Mahfi Eğilmez kimdir?
1972 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat ve Maliye Bölümü'nden mezun olan Mahfi Eğilmez, Gazi Üniversitesi'nde Kamu İktisadi Teşebbüslerinin Finansmanı başlıklı tezi ile doktorasını tamamladı. Hazine Müsteşarı olarak görev yapan Mahfi Eğilmez, buradan ayrıldıktan sonra Dünya Bankası'nda Türkiye'yi temsil etti. Çeşitli medya kuruluşlarında çalışan Eğilmez, Altınbaş Üniversitesi'nde ders vermeyi sürdürmektedir.