İktisatçı Hakan Kara TÜK verileri hakkında açıklama yaptı

İktisatçı Hakan Kara, TÜİK verisi paylaştığında gelen eleştirilere cevap verdi. TÜİK'i savunan Kara, verileri analiz ederken tek taraflı bakmamak gerektiğini belirtti.

Güncelleme:

   İktisatçı Hakan Kara, Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine yer verdiğinde gelen eleştiriler üzerine açıklama yaptı. TÜİK'in birçok veriyi makul şekilde ürettiğini savunan Kara, uzmanların görevinin çelişkili durumları paylaşmak ve makul görünen verilerle de analiz yapmak olduğunu aktardı.

   Enflasyon hakkındaki farkındalikta katkısı olduğunu belirten Hakan Kara, X hesabında şu ifadeleri kullandı:

   "Ne zaman resmi veri paylaşımı yapsam "hocam bu TÜİK verisi, dikkate almaya gerek yok" diye onlarca yorum geliyor.
   Değerli arkadaşlar, bu ülkede elimizdeki birçok veriyi makul şekilde ve çoğu zaman da tek üreten kurum TÜİK'tir. En son paylaştığım ithalat birim endeksi de gayet sağlıklı bir veridir.
Biz uzmanlara düşen, üretilen verileri yakından takip edip çelişkili durumları paylaşmak, makul görünen verilerle de analiz yapmaktır.
Elbette bu durum, açıklanan her veriyi gözümüz kapalı kabul etmemiz gerektiği anlamına gelmemeli.
   Örneğin, enflasyon konusundaki kaygılarımı defalarca paylaştım ve paylaşmaya da devam ediyorum. Bu konuda farkındalık oluşmasında epey katkımın olduğunu düşünüyorum; 2023 Haziran'dan sonra ölçümün büyük oranda düzeldiğini de memnuniyetle görüyorum.
İşgücü ve reel tüketim verileri ile ilgili gözüme çarpan bazı sıkıntıları da daha önce defalarca paylaştım.
   Fakat, böyle vakalar yüzünden bütün resmi verileri yok saymayı, o kurumda özveriyle emek veren uzmanlara haksızlık olarak gördüğümü ifade etmeliyim.
   Saygılarımla,"

   Kara'nın gönderisinin altına gelemn yorumlardan bazıları:

Hakan Kara kimdir?

   1991 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği'nden mezun olan Hakan Kara, Bilkent Üniversitesi'nde iktisat yüksek lisans programını tamamladı. Daha sonra New York Üniversitesi'nde yine ekonomi üzerine doktora yapan Kara; makroekonomi, Merkez Bankacılığı ve Türkiye ekonomisi üzerine makale ve kitaplar yazdı. Hakan Kara, Türkiye Merkez Bankası'nda başekonomist olarak çalıştı.

Etiketler hakan kara
Yorumlar
Kalan Karakter 800