İkinci El Otomobil Alım Satımda Yeni Dönem: Güvenli Ödeme Sistemi Nasıl Çalışıyor?

İkinci el otomobilde yeni dönem başladı! Güvenli Ödeme Sistemi, alıcı ve satıcıyı dolandırıcılık risklerinden koruyarak sektöre güvenilirliği artırılması amaçlanıyor. İşte Güvenli Ödeme Sistemi tüm detayları işte sizlerle…

Güncelleme:

İkinci el otomobil alım satımında yeni bir dönem başladı. Ticaret Bakanlığı ve Türkiye Noterler Birliği iş birliğiyle hayata geçirilen Güvenli Ödeme Sistemi, alıcı ve satıcıyı dolandırıcılık risklerinden koruyarak sektöre güvenilirlik getirmesi planlanıyor. Peki, Güvenli Ödeme Sistemi nedir? Sistem nasıl çalışacak? Gibi soruların yanıtlarını haberimizin devamında bulabilirsiniz…

Güvenli Ödeme Sistemi Nedir?

Güvenli Ödeme Sistemi, ikinci el araç alım satımlarında ödenecek tutarı güvence altına alarak dolandırıcılık riskini ortadan kaldıran bir sistemdir. Bu sistem sayesinde alıcı, ödediği parayı güvence altına alırken, satıcı da aracın satışından sonra parasını güvenle alabilmesi sağlanan yeni bir sistem.

Güvenli Ödeme Sistemi, 27 Ağustos tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan “Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik” ile duyuruldu. Bu duyuru ile birlikte, söz konusu uygulama ilk olarak oto galericiler yani ikinci el motorlu taşıt ticaretiyle uğraşan kişiler için zorunlu olurken, daha sonra ise ikinci el motorlu taşıt alım satımı yapacak herkes için zorunlu hale geldi.

Güvenli Ödeme Sistem Nasıl Çalışıyor?

Satıcı, güvenilir bir aracı kuruluş aracılığıyla (örneğin, bankalar, ödeme kuruluşları) sisteme başvurur. Alıcıya, satıcının başvurusu sonucu bir referans numarası verilir. Alıcı, bu referans numarası ile ödemeyi yapar. Ödeme, güvence altında tutulur. Alıcı ve satıcı birlikte notere giderek araç devir işlemini gerçekleştirir. Noterdeki işlemler tamamlandıktan sonra, güvence altındaki ödeme satıcının hesabına aktarılır.

Kimler İçin Zorunlu?

Güvenli Ödeme Sistemi, ilk olarak oto galericilere (ikinci el motorlu taşıt ticaretiyle uğraşan kişiler) için getirildi. Bir ay sonra ise ikinci el motorlu taşıt alım satımı yapacak herkes için zorunlu hale geldi. Bu durumda da ikinci el motorlu taşıt alım satımı yapacak herkes için 27 Eylül’de hayata geçirilen Güvenli Ödeme Sistemi’ni kullanması zorunlu oldu.

Ödeme Yapılacak Mı?

Güvenli Ödeme Sistemi ücreti 2024 yılı için 105 TL olarak belirlendi. Bu ödenen tutarın yarısı 52.5 TL Türkiye Noterler Birliği’ne, yarısı 52.5 TL ise sistemin kullanıldığı bankaya kalacak.

Noterde satış gerçekleştikten sonra ise emanette bekleyen tutardan 105 TL kesinti yapılacaktır. Bakıldığı zaman bu bedeli satıcı ödemiş oluyor.

Yorumlar
Kalan Karakter 800