İkinci El Araç Fiyatları, 3 Ay Sonra Yeniden Artış Gösterdi! İlerleyen Aylarda Neler Olacak?

3 aydır artmayan ikinci el araç fiyatlar ağustos ayında yüzde 2,7 oranında yükseldi. Uzmanlar, “İlerleyen aylarda döviz trendine paralel biçimde fiyat hareketleri görmemiz sürpriz olmayacaktır” diyerek önemli değerlendirmelerde bulundu. Ayrıntılar işte sizlerle...

Güncelleme:

Araç alacak kişilerin gündeminde büyük yer kaplayan sıfır ve ikinci el piyasasıyla ilişkin değerlendirmede bulunan, VavaCars Ticari Grup Başkanı Serdıl Gözelekli, “İlerleyen aylarda döviz trendine paralel biçimde fiyat hareketleri görmemiz sürpriz olmayacaktır” dedi.

İkinci El Araç Fiyatları Yüzde 2,7 Yükseldi.

TÜİK verilerine göre, mayıs ve haziranda düşüş gösteren, temmuz ayında sabit kalan ikinci el araç fiyatları, ağustos ayında artış gösterdiği bilgisine ulaşılırken, yılın sekizinci ayında ikinci el araç fiyatları yüzde 2,7 yükseldiği bilgisine verildi.

Uzmanlar, ikinci el araç fiyatlarındaki değişimi enflasyon oranlarıyla kıyaslandığında, TÜİK verilerine göre 2024’ün başından sekizinci ayın sonuna kadar enflasyon artışı yüzde 31,9 gerçekleşerek, aynı süreçte ikinci el araç fiyatlarının ise yüzde 8,4 fiyat artışı gösterdiğini bu süreçte dolar kuru, yılın başından ağustos sonuna kadar lira karşısında yüzde 15,2 oranında değerini arttı.

İkinci El Araç Fiyatlarının Yükselmesine Ne Neden Oldu?

İkinci el piyasasıyla ilişkin değerlendirmelerde bulunan Gözelekli, ikinci el araç fiyatlarında belirleyici faktörlerin sıfır araç fiyatları, döviz kuru ve piyasadaki talebin oluşturduğunu belirterek şu bilgileri aktardı;

Bundan sonraki süreçte talep faktörünün de etkin biçimde devreye girmesi ile birlikte daha canlı bir son çeyrek olacağına inandığına dikkat çeken Gözelekli, “2024 başı itibarıyla ikinci el araç fiyatlarındaki artışın dövize ve enflasyona göre geride kalmıştı. Fakat makasın daha fazla açılacağını ön görmüyoruz” dedi.  

Son dönemlerde sıfır araç fiyatlarındaki artışla ilişkin açıklama yapan Gözelekli, otomotiv sektöründeki üretim maliyetlerinin artması ve hammadde tedarik sorunları doğrudan etkilendiğine dikkat çekerek, döviz kurlarındaki dalgalanmalar, ithal edilen araçların maliyetlerini etkileyerek ikinci el araç fiyatlarının yükselmesine neden oluyor. Buda ilerleyen aylarda döviz trendine paralel biçimde fiyat hareketleri görmemiz sürpriz olmayacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

Yorumlar
Kalan Karakter 800