IBAN Ödemeleri Takibe Alındı; Nakit Ödeme Talebi Arttı! 65 Bin Lira İçin Bile Nakit Talep Ediliyor

IBAN ile ödeme alarak haksız kazanç sağlayanlara ceza kesimesin ardından ‘Nakit Ödeme’ talebi arttı. GİB, 7 bin lirayı aşan ödemelere banka ve kredi kartı zorunluluğu getirse de büyük küçük birçok esnaf nakit ödeme almanın peşinde. Çalışanlar vergi öderken birçok esnaf vergi kaçırma peşinde…

Güncelleme:

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, her açıklamasında kayıt dışı ekonomi ile mücadeleye dikkat çekse de 100 bin lirayı bile nakit almak isteyen esnaf sayısı artıyor. Asgari ücretliler kazancının yüzde 29’u vergiye giderken, Emlakçılar, oto tamirciler, doktorlar, dişçiler binlerce liralık ödemeyi nakit isteyemeye başladı. “Peki bu durum karşısında ne yapmak gerekiyor?” diyorsanız eğer konuyla ilgili bilgiler işte sizlerle…

Komisyon Kesiliyor Diyerek Nakit Ödeme İsteniyor”

Esnaflar binlerce lirayı vergi ödememek adına tüketicilerden nakit ödeme talebinde bulunurken, ATM’lerden 20 bin lira çekim limitin olması tüketicileri bir hayli zorlamaya başladı. Özel kursların, özel hastanelerin ve tamircilerin ücretleri yüksek fiyatlarıyla dikkat çekerken, bu ve bunun gibi işletmelere 65 bin TL ödeme yapmak zorunda olan bir vatandaş ATM’lerden 20 bin lira çekim limitin olması ve birçok ATM’den para çekmesi durumunda, ATM’den para çekerken en büyük banknot olan 200 TL alsa, 65 bin lira için 325 adet 200 TL’lik banknotu taşımanız gerekiyor.

İşletmeler bankaların komisyon oranlarının yüksekliğini gerekçe gösteriyor. Kartla ödeme yapılması durumda hizmet tutarın artacağını dile getirerek, nakit ödemeye göre daha yüksek tutar talep etmesi durumunda alımı gücü düşük olan ve yükselen enflosyonla artan tutarlar karşısında daha fazla ödeme yapmak istemeyen tüketiciler nakit ödeme yapıyor. Ancak, hiçbir esnafın banka komisyonu tüketiciye yansıtma gibi bir hakkı bulunmamaktadır.

Bu Durum Karşısında Ne Yapmak Gerekiyor?

Maliye Bakanlığı, IBAN ile ödeme alarak vergi kaçıran 250 mükellefe 250 milyon lira vergi cezası uygulamasından sonra, IBAN da seçenek dışı kalarak nakitte talep arttı.  Bakan Şimşek bu konu hakkında açıklama yaparak kimi bankaların oranlarının son dönemde düştüğü ve yüzde 2'nin altına indiğini aktararak, tüketicileri şu şekilde uyardı;

"Kendisine banka kartı ya da kredi kartı ile ödeme imkânı sunulmayan yahut yüksek tutarlı fark talebinde bulunan esnaf ve istemeleri Gelir İdaremize ihbar etmesi durumunda, denetim yapılarak gerekli cezai işlemler uygulanıyor. Vatandaşlar, Dijital Vergi Dairesi, GİB Mobil uygulaması, BİP ya da Whatsapp gibi farklı kanallardan ihbarda bulunabilir" diyerek uyardı.

Yorumlar
Kalan Karakter 800