Hazır giyim sektöründe sıkıntılar artıyor: Konkordato başvuruları başladı
Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Ramazan Kaya, tekstil ve giyim sektöründeki zorlukların artığını belirterek, birçok şirketin konkordato başvurusunda bulunduğunu belirtti.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlTürkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Ramazan Kaya, tekstil ve giyim sektöründeki zorlukların arttığını belirterek, iç piyasa ve dış pazardaki olumsuz koşulların etkisiyle nakit akışı sorunu ve talep düşüklüğünün devam ettiğini ifade etti. Kaya, piyasada yaşanan bu zorluklar nedeniyle birçok şirketin konkordato sürecini düşündüğünü ve günümüzde bu senaryonun sıkça gündeme geldiğini vurguladı. İhracat pazarlarında yaşanan daralma ve iç piyasadaki talep düşüşü nedeniyle hazır giyim sektöründeki şirketlerin kârsız üretim yaptığını açıklayan Kaya, bu durumun konkordato başvurularını beraberinde getirdiğini belirtti.
Birçok firma konkordato başvurusunda bulundu
Ramazan Kaya, sektörün bu yılı hedeflenen ihracat rakamlarından yüzde 15 sapma ile 19.6 milyar dolarlık bir ihracatla kapatmaya hazırlandığını ifade ederken, gelecek yılın ilk 6 ayında da benzer bir senaryonun beklendiğine dikkat çekti. Kaya, sektördeki şirketlerin elenme döneminin kapısının açıldığını ve birçok firma için rekabetin daha da zorlu hale geldiğini belirtti.
TGSD Başkanları Ramazan Kaya ve Sanem Dikmen, işlerini sürdürebilmek adına birçok şirketin konkordato başvurusu yaptığını ve bu sürecin artık herkesin gündeminde olduğunu dile getirdi. Kaya, pazar çeşitliliğini yakalamamanın sektör için büyük bir risk olduğunu belirterek, finansman ve enerji konularında sıkıntı yaşandığını ifade etti. Sektörde ciro bazında yüzde 9, adet bazında ise yüzde 15.5'lik bir küçülme yaşandığını belirten Kaya, AB'nin payının düşmesi ve sektördeki kapasite kayıplarına dikkat çekti. Kaya, düşük kapasiteyle çalışmanın zararlı olduğunu belirterek, kamudan destek talep ettiklerini vurguladı.