Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten kredi notu hakkında yeni açıklama!

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu B'den B+'ya yükseltmesinin ardından yeni bir açıklamada bulundu.

Güncelleme:

   Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, resmi X hesabından Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu B'den B+'ya yükseltmesinin ardından yeni bir açıklama paylaştı. Görünümü nötrden olumluya değiştirmesini Türkiye'nin sağlam ekonomi politikalarının gücüne bağlayan Şimşek, fiyat istikrarını sağlamanın en önemli öncelik olduğunun altını çizdi.

   Cari açığın beklenenden daha hızlı bir şekilde daraldığını vurgulayan Mehmet Şimşek, son dönemde yaşanan döviz piyasasındaki dalgalanmanın geçici olduğunu belirtti. Yerel seçimlerden sonra Türkiye'nin uzun bir seçimsiz dönemi olacağını işaret eden Şimşek, şu değerlendirmede bulundu.

"The upgrade from Fitch, raising Türkiye's long-term foreign currency debt rating to B+ from B and the outlook to positive from neutral, reflects the strength of Türkiye’s sound economic policies.

We are committed to maintaining sound policies and implementing structural reforms.

- Attaining price stability remains our top priority.

- Growth rebalancing is well underway; domestic consumption is moderating, and net exports are strengthening.

- Current account deficit is narrowing more rapidly than anticipated, and is on track to fall to well below 3% of GDP this year.

- The share of Turkish lira deposits in total deposits has risen by 12 percentage points since August. This trend will continue as confidence in our program grows.

- Restoring fiscal health is also a key objective. The fiscal impulse is expected to recede later this year, and income policies should start becoming more supportive. We are committed to reducing the fiscal deficit, including earthquake-related expenditures, to under 3% of GDP next year.

It's important to bear in mind that achieving price stability takes time. Post local elections this month, Türkiye will have a long period without elections to pursue the medium term program, which also includes reforms that will boost productivity and enhance competitiveness.

The recent volatility in the FX market should be viewed as temporary. The CBRT is committed to anchoring inflation expectations using all the tools at its disposal. We will continue to tighten fiscal policy to help the CBRT reduce inflation.

In sum, the program we have unveiled in September is working as expected."

"Fitch'in yaptığı güncellemeyle Türkiye'nin kredi notunu B'den B+'ya yükseltmesi ve görünümü nötrden olumluya değiştirmesi, Türkiye'nin sağlam ekonomi politikalarının gücünü yansıtıyor.

Sağlam politikaları sürdürme ve yapısal reformları hayata geçirme konusundaki kararlılığımız devam ediyor.

  • Fiyat istikrarını sağlamak, en önemli önceliğimiz olmaya devam ediyor.
  • Büyüme dengelenmesi iyi bir şekilde sürüyor; iç tüketim ılımlı bir şekilde düşerken, net ihracat güçleniyor.
  • Cari açık, beklenenden daha hızlı bir şekilde daralıyor ve bu yıl GSYİH'nin %3'ünün altına inmeye yönelik bir yol izliyor.
  • Türk Lirası cinsinden mevduatın toplam mevduatlara olan payı, Ağustos ayından bu yana %12 oranında arttı. Bu eğilim, programımıza olan güven arttıkça devam edecek.
  • Mali sağlığın yeniden sağlanması da önemli bir hedef. Bu yılın ilerleyen dönemlerinde mali teşvik gerileyecek ve gelir politikaları daha destekleyici hale gelmeye başlayacak. Gelecek yıl depremle ilgili harcamalar da dahil olmak üzere cari açığı GSYİH'nın %3'ünün altına düşürme konusunda kararlıyız.
  • Fiyat istikrarına ulaşmanın zaman alacağı gerçeğini akılda tutmak önemlidir. Bu ayki yerel seçimlerin ardından, Türkiye'nin uzun bir seçimsiz dönemi olacak ve orta vadeli programı sürdürmek için fırsat bulacak, ki bu program üretimi ve rekabet gücünü artıracak reformları da içeriyor.

Son dönemde döviz piyasasındaki dalgalanmanın geçici olduğu unutulmamalıdır. TCMB, enflasyon beklentilerini tüm araçlarını kullanarak kontrol altında tutma konusunda kararlıdır. Biz, enflasyonu azaltmaya yardımcı olmak için mali politikayı sıkılaştırmaya devam edeceğiz.

Toparlamak gerekirse, Eylül ayında açıkladığımız program, beklenildiği gibi işliyor."
 
 

   Mehmet Şimşek'in gönderisine gelen yanıtlardan bazıları dikkat çekti.

Mehmet Şimşek kimdir?

   1988 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümünden dönem ikincisi olarak mezun olan Mehmet Şimşek, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından açılan sınavı kazanarak resmî burslu statüde İngiltere'de Exeter Üniversitesinde finans ve ekonomi dalında yüksek lisans yaptı. Başbakan Yardımcılığı da yapan Mehmet Şimşek, 2023 Haziran ayında ikinci kez Maliye Bakanı olarak görevini sürdürmektedir.


 
 

Etiketler Mehmet Şimşek
Yorumlar
Kalan Karakter 800