Hangi borçlar yapılandırma kapsamında?
TBMM Genel Kurulu’nda, kamu alacaklarının yapılandırılmasına ilişkin kanun teklifi kabul edildi. Düzenleme vergi dairelerine olan tüm borçları yeniden yapılandırma kapsamına alınıyor. Peki hangi borçlar yapılandırma kapsamındadır?
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlBorçlar kaç taksitte ödenecek?
Yapılandırma yasalarında kesinleşmiş borçlar için en fazla 36 ay vade imkanı sunuluyorken, yeni düzenlemeyle taksit sayısı 48'e yani 4 yıla çıkarıldı. Borçlular, kesinleşmiş borçlarını bu düzenlemeyle 48 aya kadar taksitlendirebilecek ve 48 eşit taksitte ödeyebilecekler.
Vergi borcu yapılandırma nasıl yapılacak?
Vergi borçları için yapılandırma işlemi, Gelir İdaresi Başkanlığının resmi internet sitesi üzerinden kullanıcı kodu ve şifre, e-Devlet şifresi ile veya e-Devlet (www.turkiye.gov.tr) üzerinden İnteraktif Vergi Dairesi sistemine girilerek yapılacak. 31 Aralık 2022 öncesine ait kamuya olan vergi, prim ve diğer borçların yapılandırılması için başvuru süresi Mayıs ayının sonunda sona erecek ve ilk taksitler haziran ayında yatırılacak.
Borçların ne kadarı silinecek?
Yapılandırma başvurusunda bulunanların devlete olan borçlarının gecikme faizi ve cezaları silinerek, yerine enflasyon farkı hesaplanacak. Peşin ödeme yapanların, gecikme faizi yerine hesaplanan enflasyon farkının yüzde 90’ı silinecek. Borç anapara tutarı ve enflasyon farkının yüzde 10’unu haziran ayı sonuna kadar peşin ödeyenler, tüm borçtan kurtulacak.
Hangi borçlar yapılandırılacak?
Yapılandırma kapsamındaki borç ve cezalar: Vergiler, vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus para cezaları, köprü, otoyol, kaçak geçiş cezaları ve daha önce hiç yapılandırma düzenlemesinde yer almayan adli para cezaları, düzenleyici ve denetleyici kurullarca verilen idari para cezaları, 4207 Sayılı Kanun kapsamında Tütün Ürünlerinin Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun kaynaklı idari para cezaları, öğrenim kredisi borçları, ecrimisiller, madenlerden devlet hakkı kaynak kullanımı, destekleme primi borçları, gümrük vergileri, Sosyal Güvenlik Kurumu’na olan sigorta primi, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, isteğe bağlı sigortalılık ve topluluk sigortası primi, gecikme cezası ve gecikme zammı, tarım veya orman işçilerinin prim borçları, ticari taksi, dolmuş ve benzeri nitelikteki şehir içi toplu taşıma araçlarında çalışanların sigortalılığından doğan prim borçları, iş kazası, meslek hastalığı, malullük ve vazife malullüğü sonucunda doğan rücu alacakları, belediyelere, Gümrük Müdürlüklerine, İl Özel İdarelerine, Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıklarına, Milli Emlak Müdürlüklerine olan borçlar. Emlak vergisi, vergi cezaları, gecikme faizleri ve gecikme zamları, belediyelerin sahip olduğu taşınmazlar ile bu taşınmazlarla yaptıkları satış, irtifak hakkı ve kiralama işlemlerinden kaynaklanan kullanım bedelleri ve hasılat payları, kira ve irtifak hakkı bedelleri, kaynak sularının kira bedeli, Büyükşehir belediyelerinin Çevre Kanunu'na göre aldığı katı atık ücret alacakları ile su ve kanalizasyon idarelerinin su ve atık su bedeli alacakları ile harcamalara katılım payı.”
EYT'liler bayram ikramiyesi alabilecek mi?Emeklilikte Yaşa Takılanlar'ın (EYT) ilk maaşlarını Nisan ayında alacakları açıklanmıştı. EYT'lilerin bir diğer merak ettiği şey ise bayram ikramiyesi alıp almayacakları... Peki EYT'liler bayram ikramiyesi alacak mı?