Goldman Sachs'tan Türkiye raporu: 'Pozitife dönebilir'
Goldman Sachs, Merkez Bankası'nın son faiz kararıyla ilgili değerlendirmede bulundu. Banka ekonomistleri 2024 yılında TL'deki değerlenmenin süreceği ve rezervlerin de pozitife dönebileceğini belirtti.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlTCMB'nin son faiz kararı metni, TL'deki reel değerlenmeye vurgu yaparak uluslararası yatırımcıların ilgisini çekti.
22 Şubat tarihli bir notta Goldman Sachs ekonomistleri Clemens Graffe ve Başak Edizgil, TCMB'nin dezenflasyon sürecinde TL'deki reel değerlemenin önemini vurgulamasını öne çıkardılar. Bu ekonomistler, daha önce ifade ettikleri gevşeme beklentilerini sürdürdüler ve bankanın Türkiye'de gevşemenin yılın üçüncü çeyreğinden itibaren başlayacağını tahmin ettiğini belirttiler.
Mevcut politika faiz seviyesi yeterli
Goldman Sachs ekonomistlerine göre, TCMB son faiz kararı ve karar metnindeki mesajlarla birlikte mevcut politika faiz seviyesini yeterli bulduğunu gösterdi. Banka, likidite fazlasına ve artan kredi kartı kullanımına özel bir ilgi gösteriyor.
Ekonomistlere göre, TCMB acil bir yeni önlem sinyali vermemiş olsa da, kredi büyümesi ve mevduat faizlerinde beklenmedik bir gevşeme durumunda parasal aktarım mekanizmasını destekleyecek ve gerektiğinde sterilizasyon araçlarını kullanacak.
Raporda "Bununla birlikte, TCMB'nin son dönemde kredi kartı harcamalarındaki artışı engellemek için yeni tedbirler almasını beklemeye devam ediyoruz" ifadeleri kullanıldı.
Ayrıca, raporda Türk lirası ve rezervlerle ilgili pozitif beklentiler de yer aldı. Goldman Sachs ekonomistleri yabancı portföy girişi ve daralan cari açık dolayısıyla TL'de değer kaybının çekilmesini öngördü.
Bunun yanında Goldman Sachs ekonomistleri TCMB'nin negatif olan swap hariç net rezervlerinin 2024 yılında pozitife dönebileceğini belirtti.