Gıda Fiyatlarındaki Düşüşün Hızlandırabilir! İşte Nedenleri

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) küresel gıda fiyat endeksi raporunu yayınladı. Raporda, dünya çapında enflasyonla mücadelede sona yaklaşıldığı, azalan enerji maliyetlerinin gıda fiyatlarındaki düşüşünün hızının artırabileceği bilgisi yer alıyor.

Güncelleme:

Gıda fiyatlarındaki düşüş azalan enerji maliyetleriyle hız kazanabileceğine dikkat çeken uzman isim, “Son dönemde güçlenen resesyon endişesi enerji emtia fiyatlarında geri çekilmeye neden olurken, azalan enerji maliyetlerinin gıda fiyatlarına da yansıyabileceği ifade ediyor açıklamasında bulundu!

Enerjide Yaşanan Düşüş Gıda Fiyatlarındaki Düşüşün Hızlandırabilir

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) küresel gıda fiyat endeksi raporunu yayınladı. Yayınlanan rapora göre, gıda fiyatları yıllık bazda yüzde 1,1 azalırken, Tahıl Fiyat Endeksi yüzde 0,5, Şeker Fiyat Endeksi yüzde 4,7 ve Et Fiyat Endeksi yüzde 0,7 gerilediği bilgisi yer alıyor.

2024 ve 2025'te dünya tahıl toplam kullanımının 2 milyar 852 milyon tona çıkması ve 2023 ve 2024'e göre yüzde 0,2'lik bir artış göstermesi öngörülürken, Gıda alım bileşeninde beklenen büyümenin etkisiyle pirinç kullanımının da rekor seviyeye ulaşması bekleniyor.

Petrol fiyatlarındaki gerilemeyle birlikte, bu durumun gıda fiyatları üzerindeki etkilerinin de izlenmeye başladığını belirten uzmanlar, düşen enerji maliyetlerinin tarım grubu ürünlerinin fiyatlarında da aşağı yönlü etkiye sahip olabileceğini öngörüyorlar.

Brent petrolün varil fiyatında 2 Eylül haftasında kaydedilen yüzde 7,2'lik düşüş, Ekim 2023'ten bu yana en sert değer kaybı olarak dikkatleri çekerken, geçen hafta 68,5 dolara kadar inerek yaklaşık son 3 yılın en düşük seviyesini gördü.

Emtia Piyasaları Uzmanı Alçıladı

Emtia Piyasaları Uzmanı Zafer Ergezen, konuyla ilişkin açıklama yaparak şu bilgileri aktardı.

Ergezen, resesyon endişeleri ile enerji fiyatlarındaki düşüşün etkisinin gıda fiyatlarında üretim maliyetlerinin aşağı inebileceği dair öngörüsünü paylaştı.

Hacim olarak bakıldığında ise tahıl ve hububat fiyatlarındaki azalışın, FAO'nun açıkladığı küresel gıda fiyat endeksindeki düşüşün önemli kaynaklarından biri olduğuna dikkat çekerek, “özellikle buğday tarafında Karadeniz Bölgesi'nde ihracatın artış göstermesi ve ABD ile Arjantin'de üretimin yüksek seyretmesinin tahıllar kaleminde fiyatların düşük kalmasını sağladığını belirten Ergezen, tahıl fiyatlarındaki düşüşün en önemli etkenlerinden birinin de artan üretim tahminleri olduğunu belirtti.

Yorumlar
Kalan Karakter 800