Fiyatların artması kırmızı et tüketimini de hayvan varlığını da etkiledi
Fiyatlardaki yüksek artış ve alım gücündeki azalma, kırmızı et tüketiminde düşüşe neden olurken, kesimlik hayvan varlığı da azalmaya devam ediyor.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlEkonomim haberine göre; kırmızı et fiyatlarındaki artış, alım gücü azalan tüketicinin kırmızı et tüketimini de düşürüyor. Son dönemde sakin geçen dönemlerini yaşayan zincir marketlerin kasap reyonları istihdam azaltırken, reyondaki etlerin vakumlu ambalajlarda satılması dikkat çekiyor.
Büyükbaş hayvan varlığı Haziran 2023'te yılbaşına göre 336 bin adet azalarak 16 milyon 687 bine geriledi. Küçükbaş hayvan sayısı ise 2 milyon 991 adet azalarak 53 milyon 274 bine düştü.
Gelişmeleri değerlendiren Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, temel sebebin küçük işletmelerin üretimden çekilmesi olduğunu bildirdi. Tunç, ithalat yetkisine sahip büyük işletmelerin 120 liraya mal ettikleri hayvanları 220 liraya satıp kâr sağladığını, materyal bulmakta zorlanan yerli üreticilerin maliyetinin ise 200 liranın üzerinde olduğunu söyledi. Bülent Tunç, 2011 yılında hayvan başına 300 lira olan destek miktarının bugün 500 lira olduğunu kaydederken, o dönem destek ile 20 torba yem alınabilirken, bugün bir torba yem bile alınamadığını vurguladı.
Kasaplar da mağdur
Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı da pandemiden sonra üreticilerin girdi ve enerji maliyetlerinin çok yükseldiğini, bununla birlikte kasapların işçilik ve kira maliyetlerinin büyük oranda arttığını vurguladı. Yardımcı, "Kasaplar olarak bizler aracıyız ve bu maliyetler nedeniyle kasaplar da mağdur. Tüm bu maliyet artışlarına rağmen et fiyatları pandemiden bu yana toplamda yüzde 110 arttı; bu haliyle belki de fiyatı en az artan temel gıda maddesi et. Aslında fiyatlarımız çok artmadı ama halkın alım gücü düştü" dedi.