Faruk Eczacıbaşı, Türkiye Bilişim Vakfı'nın 29 yıllık serüvenini anlattı

Türkiye Bilişim Vakfı'nın kurucularından olan Faruk Eczacıbaşı, TBV'nin 29 yıllık serüvenini ve gerçekleşen değişiklikleri paylaştı.

Güncelleme:

   Faruk Eczacıbaşı, kendi X hesabından Türkiye Bilişim Vakfı'nın 29 yıllık serüvenini ve gerçekleşen değişiklikleri paylaştı. TBV'nin kurucularından olan Eczacıbaşı, vakfın teknolojik bir kurum olarak algılandığını, ancak temel amacının Türkiye’yi “bilgi toplumu”na taşımak olduğunu aktardı.

   Paradigmal bir değişim yaşandığının altını çizen Faruk Eczacıbaşı, 30 yıl önce doğan gençlerin bugün üretimde yer aldığını hatırlattı. Gençlere yeni bir vizyon önermenin vaktinin geldiğini vurgulayan Eczacıbaşı, şu değerlendirmede bulundu:

"Türkiye Bilişim Vakfı’nın kuruluşunun 30. yılını 2025’te kutlayabileceğimizi sanıyorum. Birlikte yola çıktığımız arkadaşların bazılarını maalesef kaybettik, ama diğerlerinin bir çoğu ile hala birlikte olduğumuz için çok gururluyum.

Hepimiz hayatımızın doruk noktalarında, enerji dolu ve siyah saçlıydık.

Doruk noktalarını kaybettik mi, ondan emin değilim. Enerjilerin kaybolduğunu da sanmıyorum ama saçların beyazlaştığını ve kaybolduğunu görüyorum.

İnternet’in daha yeni gün ışığına çıktığı zamanlardı. Dahası Türkiye’de kullanan insanların sayısı bir avuç insanı da geçmiyordu. Dünyanın kişisel bilgisayarlarla tanışmasının geçmişi ise 10 yılı biraz geçmişti.

Belki biraz da isminden dolayı TBV başlangıçta hep teknolojik bir kurum olarak algılandı. Halbuki Vakıf’ın temel amacı Türkiye’yi “bilgi toplumu”na taşımak olarak konmuştu.

Diğer bir deyişle bilgi ve iletişim teknolojilerinin topluma verimli bir şekilde yansıtmak için gerekli çalışmaları yapmayı ve politikalar üretmeyi hedefliyordu.
Geriye dönüp baktığımda kendimize biçtiğimiz misyonun ne kadar doğru olduğunu görüyorum.

Ancak değişimin hızının bizlerin öngörüsünün ne kadar ötesinde olduğunu da kestirebilmek hemen hemen olanaksızdı.

Geçen süre içinde paradigmal bir değişim yaşandı. Aklımıza gelebilecek her türlü kurum, kavram ve düşünce gelişmelerin etkisiyle kendini değiştirmeye zorlandı. Asıl önemlisi, 30 yıl önce doğan gençler bugün üretimde yer alıyor.

Artık gençlere yeni bir vizyon önermenin vakti geldi, hatta geçti. Beyaz saçlıların yerini gençlere devretmesi gereken dönemde TBV kendi misyonunu bir manifesto olarak tekrar dile getirdi.

Türkiye Bilişim Vakfı, gençleri artık söylenecek hiç yeni bir şeyin kalmadığı eski paradigmadan sıyrılıp geleceğin sorunlarını dile getirecek bir hikayenin parçası olmaya davet ediyor.

Yorumlar
Kalan Karakter 800