EYT için askerlik ve doğum borçlanması nasıl yapılır?
Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) prim eksiği olanlar e-Devlet üzerinden askerlik ve doğum borçlanması yapabiliyor. EYT askerlik ve doğum borçlanması nasıl yapılır? e-Devlet üzerinden borçlanma başvurusu talebi nasıl oluşturulur? EYT için prim eksiği olanların merak ettiği tüm bilgiler...
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlEmeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) için prim eksiği olanlar e-Devlet üzerinden askerlik ve doğum borçlanması yapabiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) askerlik ve doğum borçlanması yapacak olan vatandaşlar için borçlanma başvurusu adımlarını anlatan bir video paylaştı.
Videoda, askerlik ve doğum borçlanmasının nasıl yapılacağı ile, borçlanma tutarı ve ödemesinin nasıl yapılacağı ve takibi konularında ilgili vatandaşlara bilgi verildi. Peki, EYT askerlik ve doğum borçlanması nasıl yapılır? e-Devlet üzerinden borçlanma başvurusu talebi nasıl oluşturulur? Borçlanma için 1 günlük borç tutarı ne kadar? EYT askerlik ve doğum borçlanması ödemesi ne zaman yatırılır? Borçlanma takibi nereden yapılır? e-Devlet askerlik ve doğum borçlanması ekranı ve başvuru işlemleri!
Öncelikle e- Devlet üzerinden sisteme giriş yapılır. Arama çubuğuna “borçlanma” yazarak arama yapılır. Kişinin borçlanabileceği hizmet türleri görüntülenir. Borçlanma yapılacak sekme seçilir. Örneğin, askerlik borçlanması yapmak isteyen bir kişi “4A ya da 4B Askerlik Borçlanması Başvurusu” uygulaması üzerinden açılan ekrandan “yeni başvuru” sekmesini tıklar.
EYT için borçlanmada sistem tarafından son sigortalılık statüsü ve askerlik durum bilgisi sorgulaması yapıldıktan sonra başvuru işlemine devam edilir. Kişi borçlanma tutarı beyan etmez, borçlanma tutarının hesabında dikkate alınacak kazancı belirler.
EYT borçlanması için bir günlük borç tutarı kişinin beyan ettiği günlük kazancın yüzde 32’sidir. Askerlik borçlanması yapılmak istenen tarih aralığı seçilir. Son olarak tabligat için adres bilgisi görüntülenir. Kişi otomatik olarak gelen mernis adres bilgileri ile devam edebileceği gibi ayrıca bir adres bilgisi de beyan edebilir.
Doğum için borçlanmada öncelikle e- Devlet üzerinden sisteme giriş yapılır. Arama çubuğuna “borçlanma” yazarak arama yapılır. Kişinin borçlanabileceği hizmet türleri görüntülenir. Borçlanma yapılacak sekme seçilir. Ve doğum borçlanması seçeneği seçilir. Askerlik için yapılan borçlanmadaki aynı işlemler takip edilir.
EYT başvurusunu tamamlanan kişiye başvurusunun hangi üniteye yönlendirildiği bilgisi verilir. Borçlanma başvurusu tamamlandıktan sonra başvuru ile ilgili üniteye yönlendirilir. Tahakkuk eden borç tutarı, kişinin belirlediği adrese gönderilmek üzere iadeli taahhütlü olarak postaya verilir. Kişi tebliğ edilen borcu, borcun tebliğ edildiği tarihten bir ay içinde kurumun anlaşmalı olduğu bankalardan birine ödemelidir.
Borcun tamamının yasal süresi içerisinde ödenmemesi halinde, ödenen miktara karşılık gelen süre sigortalılık süresi olarak değerlendirilir. Belirtilen süre içerisinde tebliğ edilen borcu ödemeyenler ile borcun sadece bir kısmını ödeyenlerin kalan borçları kalan süreler için yeniden başvuru yapmaları gerekir. Kişi evrak takip sistemi üzerinden başvurusunun durumunu takip edebilir.
EYT'de bir günlük borç tutarı kişinin beyan ettiği günlük kazancın yüzde 32’sidir. Doğum ve askerlik borçlanması günlük brüt asgari ücretin yüzde 32'sinden az bu tutarın 7,5 katından fazla ise yapılamıyor.
Emekli olmak isteyen ancak prim gün sayısı yeterli olmayanlar için tanınan doğum ve askerlik borçlanması tutarı da 2023’te değişiyor. Asgari ücret zammı kadar artacak doğum ve askerlik borçlanması primleri de 2023 yılında arttı.
2023 asgari ücretle birlikte en düşük prim 106,7 lira, en yüksek prim de 799,6 lira oldu. Buna göre, doğum borçlanmasında bir çocuk için 720 günlük borçlanma tutarı 76 bin 861 TL olacak. 2 çocuk için 153 bin 720 TL olacak.
Askerlik borçlanması için 12 aylık tutar 38 bin 430 TL, 18 aylık borçlanma tutarı ise 57 bin 645 TL olacak.
Kişi tebliğ edilen borcu, borcun tebliğ edildiği tarihten bir ay içinde kurumun anlaşmalı olduğu bankalardan birine ödemelidir.
SGK tarafından hazırlanan matbu borçlanma talep dilekçesi doldurulup posta (PTT) yoluyla ilgili SGK Müdürlüğüne (Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü/Sosyal Güvenlik Merkezi) gönderilerek de borçlanma başvurusu yapılabilir. Borçlanma dilekçesinin taahhütlü, iadeli taahhütlü, acele posta servisi, PTT Alo Post veya PTT Kargo ile gönderilmesi halinde dilekçenin postaya verildiği tarih, Kuruma intikal tarihi olarak kabul edilir. Dolayısıyla asgari ücret üzerinden hizmet borçlanması yapacaklar için dilekçenin postaya verildiği tarihte geçerli asgari ücret dikkate alınır.
Borçlanma dilekçesini; 4/a (SSK) kapsamındakilerin en son çalıştıkları işyerinin bağlı olduğu SGK Müdürlüğüne, diğer kişilerin ise sigorta dosyalarının bulunduğu SGK Müdürlüğe göndermeleri gerekir. Müdürlüklerin adreslerine SGK’nın internet sitesinden ulaşılabilir.