Enflasyon Muhasebesiyle İlgili Talepler Değerlendirildi! Bazı Kolaylıklar Devreye Alınması Planlandı

Enflasyon muhasebesi ile ilgili düzenleme sinyali geldi. “Peki, enflasyon muhasebesi güncellemesi şirketleri nasıl etkileyebilir? Şirketlere yönelik kolaylıklar neler? Enflasyon muhasebesinden muaf olunabilir mi?” işte tüm detaylar…

Güncelleme:

İş dünyasının enflasyon muhasebesiyle ilgili talepleri doğrultusunda çok yakında yatırım yapan şirketlere yönelik bazı kolaylıkların devreye alınacağı iddiası gündeme gelirken, geçtiğimiz yıl uygulanmaya başlanan enflasyon muhasebesi ile ilgili ilk düzenleme cirosu ise 50 milyon TL altında olan şirketlere geldi.

Enflasyon Muhasebesi Güncellemesi Şirketleri Nasıl Etkileyebilir?

31 Aralık 2023 tarihinden itibaren uygulanan enflasyon muhasebesi, aktiflerinde yüksek varlık tutan şirketlerin yüksek parasal pozisyon kazancı, özkaynakları güçlü şirketlerin ise parasal pozisyon kaybı kaydetmelerine neden olduğu gözlemlenerek, varlıklarını borçla finanse eden şirketlerin görece daha olumlu etkilendiğin dikkatleri çekti. Ayrıca, özkaynakla finanse eden şirketlerin ise daha olumsuz etkilendiği gözlemlendi. Maddi Duran Varlıkların toplam aktifine oranı ise yüksek şirketlerin yüksek parasal pozisyon kazancıyla daha fazla vergi yükümlülüğüne uğraması uygulamanın başından beri tartışma konusu olurken, ilk düzenleme cirosu 50 milyon TL altında olan şirketler için getirildi.

Bakan Şimşek’in daha önce yaptığı açıklamada, cirosu 50 milyon liranın altında olan işletmelere enflasyon düzeltmesi kolaylığı sağlandığını belirtilerek, yaklaşık 1,5 milyon mükellef bu kapsamda enflasyon düzeltmesi yapmaktan muaf tutulmuştu.

Fintables Radar’dan kontrol edildiğinfr; 50 milyon TL cironun altında 24 şirket bulunduğu gözlemlendi.

Söz konusu düzenlemenin Borsa İstanbul şirketlerine etkisinin sınırlı olmasını beklenirken, bazı kolaylıkların alınacağı dikkatleri çekti.

Enflasyon Muhasebesinden Muaf Olunabilir Mi?

Bloomberg HT tarafından yayınlanan haberde;  iş dünyasının enflasyon muhasebesiyle ilgili talepleri doğrultusunda çok yakında yatırım yapan şirketlere yönelik bazı kolaylıkların devreye alınacağı bilgisi dikkatleri çekerken, Bunun henüz haber boyutunda olduğunu belirtildi.

Ayrıca yapılan yatırımlar bilançoda Maddi Duran Varlıklar altında muhasebeleştirirken, burada yapılacak düzenlemeler büyük yatırımları olan şirketlerin enflasyon muhasebesinden muaf olabileceği anlamını taşımakta olduğu bilgisine ulaşıldı.

Yorumlar
Kalan Karakter 800