Emeklilik Sistemi’nde Ek Gelir İmkanı Sunularak, Çift Maaş Alma İmkanı Sunulacak!

Yeni emeklilik düzenlemesi gündeme gelmesi beklenirken, yeni düzenleme ile birlikte çalışanlar, emeklilik dönemlerinde çift maaş alma imkanına sahip olması sağlanacak. İşte güncellenmesi beklenen emeklilik sistemiyle ilgili son gelişmeler...

Güncelleme:

TBMM’nin açılmasıyla birlikte yeni emeklilik sistemi gündeme gelecek. Emekli sistemiyle ilgili meclis gündemine, taş şartı ve prim günü gibi konuların yer alması bekleniyor. Özellikle tamamlayıcı emeklilik sisteminde, emeklilik döneminde ortaya çıkabilecek gelir kaybını telafi etmeyi amaçlayan bir sistemle oluşturulması tahmin ediliyor.

Emeklilik Sistemi’nde Ek Gelir İmkanı Sunulacak!

TBMM’nin açılmasıyla birlikte yeni emeklilik sistemi üzerinde değişiklik yapılması beklenirken, uzmanlar tarafından, Orta Vadeli Program kapsamında yer alan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nin (TES) bu yıl uygulanması bekleniyor. Bu durumda, söz konusu emeklilik sistemine tabi olan kişiler, emekli maaşlarına ek olarak bir gelir daha elde etme hakkına sahip olacak.

Otomatik Katılımlı Bireysel Emeklilik Sistemi’ne (BES) dahil olanların brüt maaşlarından her ay en az %3 oranında bir kesinti yapılarak, söz konusu kesintinin sisteme aktarılarak, devlet de katkıda bulunuyor. Ayrıca, yeni sistem ile birlikte, emekli olabilmek isteyen kişilerin sistemde en az 10 yıl kalması ve 55 yaşına ulaşması gerekmektedir. Gerekli şartların sağlanması durumunda ise, kişilere aylık ödeme yahut toplu ödeme şeklinde birikimler aktarılabilir.

Yeni düzenlemeyle birlikte, Tamamlayıcı model ile Otomatik BES sisteminin daha da geliştirilmesi beklenirken, birikimlerin maaştan yapılan %3’lük kesinti oranın devlet katkısı ve işverenin katkısıyla büyümesi bekleniyor. Ayrıca iş veren, çalışanın SGK primleriyle birlikte tamamlayıcı emeklilik sistemi katkısını da ödeyeceği bilgisine ulaşılırken, iş veren katkısının ne kadar olacağı çalışmaların tamamlanmasının ardından belli olacak.

Tamamlayıcı emeklilik sistemi, çalışanların emeklilik dönemlerinde ek bir gelir elde imkanı sunulacak fakat, söz konusu sistem sosyal güvenlik sisteminin yerini almayacak. Bu sistem emekli için ek bir gelir olarak nitelendirilebilir. Ayrıca, kıdem tazminatının tamamlayıcı emeklilik sisteminden etkilemeyeceği açıklanırken, Kıdem tazminatı hakkı, sosyal güvenlik sistemi dahil edilecek.

Yaş Şartı 60’a Çıkacak!

Bireysel Emeklilik Sistemi’nden emekli olabilmek isteyen kişilere sunulan yaş şartı 56 olurken, üzerinde çalışılan formüller sonrasında bu yaşın 60’a çıkarılması bekleniyor.

Meclis’in 1 Ekim’de açılması beklenirken, hazırlanan yasa teklifinin, bu yıl sona ermeden önce Meclis’e sunulması tahmin ediliyor.

Yorumlar
Kalan Karakter 800