Emeklilerden aylık hesaplama sisteminde değişim talebi:'5 bin lira ikramiye ayrım yaratıyor'
Türkiye Emekliler Derneği Başkanı Kazım Ergün, emeklilik aylıklarının hesaplanmasında sistematik değişiklik talebinde bulundu. Ergün ayrıca, bin liranın, emekliler arasında ayrım yarattığını ve bu uygulamanın Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu savundu. İşte detaylar...
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlErgün, Türkiye genelindeki emekli sayısının 15.6 milyon olduğunu belirterek, bu grubun yaklaşık 6 milyon üyesinin aylık gelirinin 7,500 lira seviyesinde olduğunu ifade etti.
Ergün, 2002 yılında asgari ücretle çalışan emeklilerin aylıklarının en düşük seviyede yüzde 71,5 oranında olduğuna dikkat çekerek, günümüzde ise en düşük işçi emeklisi aylığının asgari ücretin altında kaldığını vurguladı. "Bugün en düşük emekli aylığı, mevcut asgari ücretin 3,902 lira altında bulunuyor. Emekli aylıkları, asgari ücretin bile altında seyreden bir tabloyla karşı karşıyayız." şeklinde konuşan Ergün, geçmişte yapılan sosyal güvenlik mevzuatındaki bazı değişikliklerin emekli aylıklarında eşitsizliğe yol açtığını ifade etti. Ergün, özellikle 2000 öncesi, Ocak 2000-Eylül 2008 ve Ekim 2008 sonrasında çalışanlara uygulanan karma emekli aylığı hesaplamasının, aylıkları azaltan bir sistem haline geldiğine dikkat çekti.
Tek bir emekli aylığı hesaplama sistemi olmalı
Karma emekli aylığı sistemine alternatif olarak, tüm dönemleri kapsayan ve içinde eşitliği sağlayan tek bir emekli aylığı hesaplama sisteminin benimsenmesi gerektiğini belirten Ergün,"Sigorta mevzuatımız, sil baştan ele alınmalı, gösterge ve basamak sistemine dönülmelidir. Alt sınır aylık bağlama oranı yüzde 70 olmalı, gösterge ve basamak değerlerine göre aylık bağlama oranları yeniden belirlenmelidir. Bu önerimiz yapılmadığı sürece, emekli aylıklarında eşitlikten söz edilemez. Tam da bugün, bu sorunu yaşıyoruz ve prim gün sayılarına ve kazançlarına bakılmadan, emeklilerin önemli bir bölümüne 7 bin 500 lira ödenmektedir. Bu sürdürülebilir bir sistem olamaz. Bu nedenle, 2024 yılı yeni bir başlangıç yılı olmalı ve gelecek güvencesi olan emeklilik, Cumhuriyet'in 100. yılında hak ettiği yere getirilmelidir." ifadelerini kullandı.
5 bin lira ikramiye ayrım yaratıyor
Ergün, çalışmayan emeklilere bir defaya mahsus olarak verilen 5 bin liranın, emekliler arasında ayrım yarattığını ve bu uygulamanın Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu savundu. Ayrıca, çalışan emeklilerle Çiftçi Kayıt Sistemi'ne kayıtlı 1 milyon 629 bin emekli ve 17 özel bankaya ait sandıklardan emekli 150 bin kişiye de 5 bin lira ödeme yapılmadığını belirtti. Ergün, "5 bin liranın hiçbir koşul aranmadan bütün emeklilere ödenmesini istiyoruz. Tarım sigortasından emekli olanların Ziraat Odasına kayıtlı olması, 4/b kapsamında sigortalı gibi değerlendirilmesi, 5510 sayılı Kanun'da karşılığı olmayan bir düzenlemedir. Eşitsizlik yaratan mevcut uygulama, toplumun en fazla yıpranan kesimlerinden olan tarım sigortası emeklilerini mağdur etmiş ve üzmüştür." şeklinde konuştu.