Emeklilerden 8 bin 77 TL seyyanen zam talebi
Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, emekli aylıklarına bir an önce kök ücrete yansıyacak şekilde 8 bin 77 lira seyyanen iyileştirme yapılması talebinde bulundu.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlTürkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, yaptığı yazılı açıklamada, asgari ücretliler, memurlar ve kamu işçilerini ekonomik yönden rahatlatacak adımların atılmasının kendilerini mutlu ettiğini belirterek, “Aynı marketten aynı ekmeği aynı fiyatı ödeyerek alan ve 7 bin 500 lira ile bir ay boyunca geçinmek durumunda kalan emekliler, çok zor durumda. Emeklilerimizin ne yazık ki yaşamlarını sağlıklı bir şekilde sürdürebilme imkanı kalmamıştır” açıklamasında bulundu.
'Emeklilerin yıl sonunu bekleyecek takati kalmadı'
Kazım Ergün, TÜED olarak, en düşük emekli aylığının asgari ücret düzeyine yükseltilmesi ve 7 bin 500 TL üzerinde aylık alanlara en az yüzde 25 artışa ilave 4 bin TL seyyanen zam yapılmasını istediklerini hatırlattı.
Bu yöndeki çağrılarının karşılıksız kaldığını belirten Ergün, şu açıklamalarda bulundu:
“Bütün iyi niyetli çabalarımıza ve bu hatadan dönülmesi yönündeki taleplerimize rağmen, ekonominin acı faturası emekli, dul ve yetimlerimize çıkarılmamalı. Emeklilerin yıl sonunu bekleyecek takati kalmamıştır.
Bu süreçte akaryakıttan vergilere, ilaçtan ekmeğe kadar gelen zamları da göz önünde bulundurarak zam talebimizi revize ediyoruz. Emekli aylıklarına bir an evvel kök ücrete yansıyacak şekilde 8 bin 77 TL seyyanen iyileştirme yapılmasını istiyoruz.”
Seyyanen zam nedir?
Memur maaş zammı ile ilgili farklı formüller üzerinde duruluyor. Formüllerin temelini artışın bir kısmının seyyanen zam, bir kısmının da yüzdelik zam şeklinde yapılması oluşturuyor. Zam formüllerinde, yüzdelik zamda herkes maaşına göre farklı zam alır. Bu sebeple seyyanen zam enflasyon artışı durumlarında tercih edilmektedir. Memur maaşlarına yapılacak artışın bir kısmının seyyanen, bir kısmının yüzdelik zam şeklinde yapılması sonucu en düşük memur maaşıyla en yüksek memur maaşı arasındaki makas daralacaktır.
Seyyanen zam neden yapılır?
Seyyanen zam, maaşlar arası makasın büyümemesi ve enflasyon kaynaklı gelir kaybının karşılanması amacıyla yapılmaktadır. Memurlar farklı dönemlerde yüzdesel zam yerine seyyanen zam da alabilmektedirler.