Elektrikte Yeni Dönem: Faturasını Düzenli Ödeyenden Güvence Bedeli Alınmayacak!
Enerji piyasasında yeni düzenlemeler hayata geçiriliyor. Bu düzenlemeler kapsamında elektrik kaçak kullanımını engellemek için yeni önlemler hayata geçirilirken, Düzenli ödeme yapan tüketicilere avantaj sunulacak.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlEnerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), elektrik piyasasında önemli değişikliklere imza atarak hem kaçak elektrik kullanımına karşı önlemleri artırdı hem de düzenli ödeme yapan tüketicilere avantajlar sağladı. İşte “Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği"nde yapılan değişikliklerle hayata geçirilen yenilikler hakkında detaylar…
Elektrikte Yeni Dönem
EPDK, kaçak elektrik kullanımının önüne geçmek için bir dizi yeni önlem aldı. Bu önlemler ise şöyle;
- Etkin Takip ve Tahsilat: Kaçak elektrik tespiti, faturalandırması ve tahsilat süreçleri daha etkin hale getirilecek. Kaçak tüketim miktarları ve süreleri yeniden tanımlanarak gerçek tüketim değerlerine ulaşılması amaçlanıyor.
- Caydırıcı Önlemler: Faturalandırmada kullanılan katsayının yükseltilmesi ve mevzuat iyileştirmeleriyle kaçak elektrik kullanımının caydırıcılığı artırılacak.
- Borç Bildirimi: Kaçak elektrik faturalarına dair borçlar için, borç sahibine bildirim yapılmadan yasal takip başlatılmayacak. Bu sayede, borçların yasal aşamaya gelmeden tahsil edilmesi hedefleniyor.
- Bölgesel Düzenlemeler: Kaçak elektrik kullanımının yüksek olduğu bölgelerde, yasal tüketicilerin mağduriyetini önlemek amacıyla kapsamlı düzenlemeler devreye alındı. Tarımsal sulama amaçlı müşterek su kullanımından kaynaklanan elektrik kullanımının ödeme sorunlarının çözülmesi ve tahsilat oranlarının artırılması da karara konu olan hususlardan birini oluşturdu.
Düzenli Ödemeye Teşvik
EPDK, faturalarını düzenli ödeyen tüketicileri de unutmadı. Aynı bölgede yeni bir sözleşme yapacak olan düzenli ödeme alışkanlığına sahip tüketicilerden güvence bedeli alınmayacak.
Dijitalleşme ve Kolaylaştırılmış Sözleşmeler:
EPDK, dijitalleşme adımları da attı. Perakende Satış Sözleşmeleri'nde (PSS) yapılan değişiklikle, yüz yüze kurulan sözleşmelerde tüm metnin imzalatılması yerine, temel bilgileri içeren özet bir sayfanın imzalanması yeterli olacak. Özet sayfa tüketiciye fiziki olarak verilirken, tam sözleşme dijital ortamda iletilecek.
Rekabetçi Fiyatlar ve Şeffaflık:
EPDK, tüketicilerin tedarik şirketlerinden gelen teklifleri daha kolay karşılaştırabilmesi için fiyat karşılaştırma tabloları hazırladı. EPDK'nin internet sitesindeki fatura hesaplama modülüne, ikili anlaşma yapılmaması halinde uygulanacak fiyatı gösteren tablolar eklendi. Ayrıca, EPİAŞ tarafından, tüketici ve tedarikçilerin teklif ve anlaşmalarını yapabileceği yeni bir sistem oluşturuldu.
Serbest Piyasa Geçişi Kolaylaşıyor:
Son kaynak tedarik tarifesinde belirlenen oran yeniden revize edilerek, mesken tüketicilerinin serbest piyasaya geçişinin kolaylaştırılması ve tedarik şirketleri arasındaki fiyat farklarının azaltılması hedefleniyor. Daha önce %9,38 olan oran, mesken tüketicileri için %5 olarak uygulanacak.