Ekonomist Murat Sağman, IMF ile imzalanacak programın faydalarını özetledi
Ekonomist Murat Sağman, Türkiye'nin IMF ile imzalanacak bir programın katkısının neler olabileceğini anlattı. Konuyu 5 maddede inceleyen Sağman, ekonomik istikrar politikaların devamlılığının önemini vurguladı.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlEkonomist Murat Sağman, kendi X hesabından Türkiye'nin kaynak aradığı dönemde IMF ile imzalanacak bir programın katkılarını paylaştı. Hükümetin borçlanma maliyeti konusunda önemli bir iyileşmeyi şaret eden Sağman, diğer yatırımcıların daha rahat gelebileceğinin altını çizdi.
Hükümet harcamalarının kontrole alınmasını sağlayacağını dile getiren Murat Sağman, "Kaynak aradığımız bir dönemde IMF ile imzalanacak bir programın katkısı ne olabilir özetle : 1) Güven 2) Ekonomik istikrar politikaların devamlılığı konusunda gerek yurt içi gerekse yurt dışı yatırımcılara sunulan önemli bir havuç 3) Hükümetin borçlanma maliyeti konusunda önemli bir iyileşme. IMF kredilerindeki faiz oranı %2-3 bandında değişirken Hazine’nin Eurobond faiz oranları %9-10 bandında seyrediyor. 4) Hükümet harcamalarının kontrole alınması 5) IMF bir çıpa olabileceği için diğer yatırımcıların daha rahat gelmesi. Nihai amaç finansal istikrar ve enflasyonu düşmesi. Daha çok detay için Dr. Burcu Aydın Özüdoğru’nun bugünkü yazısını okumanızı tavsiye ederim" değerlendirmesinde bulundu.
Sağman'In işaret ettiği yazıya aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:
Kaynak aradığımız bir dönemde IMF ile imzalanacak bir programın katkısı ne olabilir özetle : 1) Güven 2) Ekonomik istikrar politikaların devamlılığı konusunda gerek yurt içi gerekse yurt dışı yatırımcılara sunulan önemli bir havuç 3) Hükümetin borçlanma maliyeti konusunda…
— Murat Sagman (@muratsagman) March 15, 2024
Sağman'In gönderisine gelen dikkat çekici yorumlardan bazıları:
Makul ve olması gereken ayrı , Siyaset sosyolojisi ayrı IMF nin I sı bile bırakın istemeyi telaffuz bile edilmez.O yüzden gerçekleşmesi daha ihtimal dahilinde olan öneriler sıralanmalı. Mesela AB kartını masaya koymak.
— Tuncay Bora (@TncybrBora) March 15, 2024
Türkiye İmf'nin kabul edebileceği borç verebileceği bir ülke seviyesini aştı
— osman aka (@osmanaka1145913) March 15, 2024
Türkiye'nin 5'te 1'i ayarında ticaret yapan Arjantin'e bile zorlaya zorlaya kredi verdiler
İmf tüm yatırım harcamalarını bitirdiği için ülkeye kardan çok zarar getirir
Bkz Arjantin
Imf yüksek faiz ve devalüasyon ister bu ülke bunları kaldırabilir mi ?
— Hüseyin Yavaş (@HseyinY15347049) March 15, 2024
Murat Sağman kimdir?
Sorbonne Üniversitesi'nde ekonomi ve finans bölümlerini derece ile bitiren Murat Sağman, aynı kurumda derece ile sonuçlanan banka ve finans üzerine yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır. 2002 yılında Paris Refco da ABD Piyasaları Başkanlığı yapan Sağman, 2004`te Akbank Private Banking`e Yurdışı Piyasaları ve Hisse Senetleri piyasalarından sorumlu Yatırım Yöneticisi olarak katılmıştır. Aralık 2005 ve Ağustos 2011 yılları arasında Finansbank`ta Özel Bankacılık Müdürü olarak görev yapan Murat Sağman, 2011 ve 2015 yılları arası Notus Portföy Yönetimi Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü olmuştur. 2008 yılında Avrupa Özel Bankacılık Konferansına Türkiye`den o güne kadar çağırılan ilk konuşmacı olan Sağman, konferansın moderatörlüğünü ve oturum başkanlığını da yapmıştır. 2016`dan beri Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi olarak çalışmalarını sürdüren Murat Sağman, 2015 yılında Sagam Strateji Danışmanlık şirketini kurmuştur.