Ekonomide Vergi Kayıp ve Kaçaklarını Önlemek Amacıyla "Yapay Zeka" Kıskacı! İşte Detaylar

Ekonomide kayıt dışılık ve sahte belge kullanımının önünde geçmek adına yeni sistem dahilinde ‘Yapay Zeka’ imkanları da kullanılarak yeni uygulamalar devreye alınacak. Kayıt dışılıkla mücadele ve denetimlerde etkinlik teknolojik imkanlar da kullanılacak yeni uygulamayla ilgili bilgiler işte sizlerle

Güncelleme:

2025-2027 dönemini kapsayan yeni Orta Vadeli Program'dan (OVP) yapılan derleme kapsamında, kayıt dışılıkla mücadele ve denetimlerde etkinlik teknolojik imkanlar da kullanılarak artırılacağı açıklanırken, kurumsallaşmayı, verimliliği ve rekabet gücünü artırarak ekonominin daha sağlıklı, istikrarlı ve güçlü şekilde büyümesini sağlayacak adımların süreceği belirtildi.

İleri Analiz Teknikleri ve Araçlarından Yararlanacak

Vergi kayıp ve kaçağıyla kayıt dışı ekonomik faaliyetlerin önlenmesi, vergide adaletin sağlanması adına, vergiye gönüllü uyumun desteklenmesi için, ileri analiz teknikleri ve araçlarından yararlanılacağı açıklanırken, ilgili sektör ve alanlara ilişkin potansiyel riskler tespit edilecek ve aynı zamanda da önleyici ya da sınırlandırıcı tedbirler alınması için kurumsal koordinasyon sağlanacağı duyuruldu.

Bu şekilde, makro düzeyde kayıt dışı ekonomi boyutunun ölçülmesine ve vergi türleri bazında vergi açığı hesaplanmasına, kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye ilişkin politika destekleyici analizlerin yapılması için çalışmalar yürütülecek.

“Risk Analizi Değerlendirme ve Araştırma”

Dijital faaliyetlerdeki kayıt dışılığı önüne geçecek sistemle, yatırım ortamının cazibesini artıracak uygulamalar geliştirileceği açıklanırken, vergi kayıp ve kaçağıyla kayıt dışı ekonomik faaliyetlerin önlenmesi için oluşturulan Risk Analizi Değerlendirme ve Araştırma (RADAR) Sistemi, mali ve ekonomik verilerin entegrasyonu ve bu verilerin sektörel ve mükellef bazlı risk senaryolarını beslemesi suretiyle geliştirileceği belirtildi.

Yeni sistem dahilinde, Yapay zeka imkanlarından yararlanarak vergi kaçakçılığını besleyen sahte belge kullanımı önlenecek. Vergi denetiminde vergiye tabi işlemlerin doğruluğunun tespitinde üçüncü taraf idari verilerden daha etkin takip edilecek. Ayrıca fiili saha vergi denetimlerinin artırılmasıyla vergi denetimi algısının mükelleflere yerleşmesi sağlanması amaçlanıyor.

Bu şekilde de mükelleflerin vergiye gönüllü uyumu teşvik edilerek, vergisel risk unsurlarının, dijital takip ve risk yaklaşımıyla izlenmesine devam edilecek.

Yorumlar
Kalan Karakter 800