Dijital Göçebe Vizesi Nedir? Nasıl Alınır?
Online çalışan ve sık seyahat eden kişi olarak tanımlanan dijital göçebeler (digital nomad), WiFi bağlantısı bulabildikleri her yerden çalışıyor. Dijital göçebe vizesi nedir?, Kimler dijital göçebe vizesi alabilir? Aranan şartlar nelerdir? Sorularının yanıtını yazımızda bulabilirsiniz.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlKendilerini özgürlüklerini kısıtlayıcı herhangi bir örgütün, yapının ve hiyerarşinin bir parçası olmak istemezler. Kişisel olarak deneyimler yaşayarak, dünyayı dolaşarak, kendilerini bulmak, hayat amaçlarını keşfetmek ve olgunlaşmak isterler. Kişisel özgürlüklerine kimsenin karışmasına izin vermezler.
Herhangi bir ofise ya da çalışma saatine bağlı olmadan mesleklerini yürüten kişilere verilen bir vize türüdür. Bu vize için başvuruda bulunmak isteyenlerin, durumunun uygun olduğunu ve planlanan yabancı ülke seyahati süresince yeterli finansal duruma sahip olduğunu belgelemesi gerekiyor.
Bu vizeyi almak isteyenlerin, çalışırken bir yere bağlı olmayan bir meslek grubundan olmaları gerekiyor. Bu meslek gruplarından bazıları şöyle; programcılık, web tasarımcılığı, mobil uygulama geliştiriciliği, sosyal medya temelli meslekler, dijital girişimcilik, yabancı dil öğretmenliği, müşteri temsilciliği.
Vize şartları başvuruda bulunan ülkeye göre değişiklik gösterebilir. Başvuru sahibinde aranan genel şartlar şunlar:
=> Bir yere bağlı olmadan çalışılabilecek bir mesleği olması.
=> Yurt dışında kalınması planlanan süre boyunca geçimi için yeterli finansal kaynaklara sahip olması.
=> Herhangi bir adli sicil kaydı olmaması.
=> Belgelerinin eksiksiz bir biçimde doğru bilgilerle ibraz etmiş olması.
=> Yeterli düzeyde yıllık gelire sahip olması.
Dijital göçebe vizesi için gerekli evraklar, başvuruda bulunulan ülkelere göre değişiklik gösterebiliyor. Vize için genel olarak şu evraklar isteniyor:
Başvuru formu: Eksiksiz doldurulmalı ve ıslak imzalı olarak diğer gerekli belgeler ile birlikte başvuru dosyasına konulmalıdır. Bu forma yazılan bilgilerin doğru olmasına ve destekleyici belgelerde yer alan bilgiler ile uyumlu olmasına dikkat edilmelidir.
Pasaport: Son 10 yıl içerisinde alınmış, başvuruda bulunulan vizenin geçerlilik tarihleri içerisinde geçerli olan ve vize damgasının uygulanabilmesi için en az iki boş sayfası bulunan bir pasaportu olmalıdır.
Biyometrik fotoğraf: Son altı ay içerisinde çekilmiş, kişinin yüzünün net olarak göründüğü ve biyometrik standartlara uygun fotoğraf dosyada sunulmalıdır.
Seyahat sağlık sigortası: Vizenin geçerlilik tarihleri içerisinde geçerli olan ve vize başvurusunda bulunulan ülke için geçerliliği olan bir seyahat sağlık sigortası poliçesi vize başvuru dosyasıyla sunulmalıdır.
Finansal yeterlilik belgeleri: Yeterli finansal durumu olduğunu gösteren; banka hesap dökümü, maaş bordrosu ya da herhangi bir gelir ile ilgili belgeler ibraz edilmelidir.
Dijital göçebelik belgeleri: Başvuru sahibinin dijital göçebe olduğunu kanıtlayacak, müşteri bilgileri, iş ilişkileri ya da iş lisansı gibi belgeler de olmalıdır.
Resmi belgeler: Başvuru sahibine ait; doğum belgesi, özgeçmiş ya da çeşitli sertifikalar gibi resmi belgeler.
Dijital göçmen vizesinin geçerliliği 1 yıl ile 2 yıl arasında değişiyor. Bazı ülkeler 6 aylık verip sonra ikinci bir 6 aylık vize veriyor. Bazı ülkeler de gerekli şartların sağlanması durumunda vizenin süresinin 5 yıla kadar uzatıyor.
Dijital göçebeler çalışma programlarını kendileri belirliyor. Önlerinde seyahat için bir engel bulunmuyor. Birçok farklı kültürü tanıma imkanı sağlıyor. Dijital göçebeliği destekleyen ülke sayısı her geçen gün artıyor.
ABD merkezli düşünce kuruluşu Migration Policy Institute’un Haziran 2022 tarihli araştırmasına göre 29 ülkede dijital göçebelere yönelik vize veriliyor.
Bu trend pandeminin başında küçük ve ekonomisi turizme bağlı Avrupa ve Karayip ülkeleriyle başlamıştı.
Brezilya, BAE ve İtalya gibi ülkeler de bu dijital göçebeleri ülkelerine çekmeye çalışıyor. Amaç; yeni fikirleri ve yetenekleri topraklarına çekmek, kazandıkları dövizi ülkelerinde harcamalarını sağlamak.
Arjantin başvuru ücretinin karşılığında konaklama ve ofis paylaşım alanlarında indirim sağlıyor, ayrıca Arjantin Havayolları’nda özel fiyatlar sunuyor.
İtalya’nın da diğer ülkelerdeki dijital göçebe vizelerini inceleyerek bunların en iyi özelliklerini bir araya getiren bir vize hazırlığında olduğunu belirtiliyor. İtalya’nın da yeni vizeyle dijital göçebelerin yüzde 5’ini İtalya’ya çekmeyi hedeflediği ifade ediliyor.
Dijital göçebe vizelerinden en fazla kazancı gelişmekte olan ülkelerin ve büyük ülkelere beyin göçü veren küçük ülkelerin elde edeceğini düşünülüyor.