Depremzede besicilerden üretimde kamu desteği talebi

Hataylı depremzedesi besiciler, hayvanları ve elde ettikleri ürünleri değerinde satamamaktan dolayı sadece özel sektörün varlığıyla işlerinin sürdürülemeyeceğine dikkat çekti. Besiciler, özellikle deprem bölgesinde üretimin kamunun yapacağı alımlarla desteklenmesini talep ettiler.

Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerin etkisiyle ev ve ahırları yıkılan Hataylı besiciler, aldıkları önlemlerle birlikte üretime devam ediyor. Oğlakören Mahallesi'nde ailesiyle besicilik yapan Bünyamin Beyazıt, depremin ardından ev ve ahırlarının yıkıldığını belirtti.

Zorlu bir süreç geçirdiler

Beyazıt, depremin ardından olağan dışı bir yaşamla karşılaştıklarını ve başlangıçta hayvancılığı bırakma düşüncesi taşıdığını ifade etti. Ancak sonunda direnmeye ve mahallelerini terk etmemeye karar verdiklerini söyleyen Beyazıt, geçen yılın zorlu bir süreç olduğunu dile getirdi.

Hayvanları ve ürünleri değerinde satamamanın, pazarlara ulaşamamanın ve depremzedeler olmalarına rağmen ilaç ve hayvan yemlerine zor erişimin sorunlarını vurgulayan Beyazıt, "Hayatımızı bir yıl boyunca güçlükle sürdürdük. Hayvancılık sektörü için deprem bölgesindeki sorunlar daha da ağırlaşıyor. İş yapmak ve para kazanmak gerçekten zor." dedi.

Beyazıt, sektördeki sorunlara çözüm önerilerini sıralayarak, sadece özel sektörün varlığıyla işlerin yürümeyeceğini belirtti. "Özel sektör sütü değerinde almıyor, kendi hesabına en düşük fiyatla alıyor ve kar amacını daha çok kendisine ayırıyor. Bu durum, bizim gelirlerimizi azaltıyor." diyen Beyazıt, devletin deprem bölgelerinde süt ve et işleme fabrikaları kurarak, bu fabrikaların ürünleri değerinde alması gerektiğini vurguladı. Beyazıt, sektörün sadece desteklerle ayakta kalamayacağını ifade etti.

'Özel sektör ürünleri bizden ucuza alıyor'

Beyazıt, sattığı ürünlerin para etmesi durumunda köylünün üretmeye devam edeceğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Ama özel sektör, ürünleri bizden ucuza alıyor. Aldığı ürünler de hayatı çevirmeye, işi döndürmeye yetmiyor. Zarar ediyoruz bu şekilde. Bugün biz sütü 13,5 liraya satıyoruz. Bu 13,5 liranın içerisinde ilaç giderleri var, yem giderleri var, hayvanın ölüm riski var, emeğimiz var. Bize hiçbir şey kalmıyor. Tüccar, bunu bu şekilde düşünmüyor. Kendi karını düşünüyor, kendi hesabını düşünüyor. Ama devletimiz burada kendi eliyle bu sütleri ve ürünleri tekrar değerinde alırsa biz daha çok kazanacağız ve ayakta kalmak daha kolay olacak. Köylerde bu işi yapan sayısı artacak. Ben daha güzel olacağını düşünüyorum."

Etiketler deprem
Yorumlar
Kalan Karakter 800