Deprem yardımı yaparken sahte sitelere dikkat!
Ülkemizi derinden sarsan deprem felaketi sonrası yurt genelinde halk, depremzedelere yardım etmek için seferber oldu. Yardım kampanyalarını dolandırıcılığa malzeme eden sahte hesaplar ve siteler ise bu durumu fırsat bilerek meydana çıktı.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone Ol6 Şubat günü Kahramanmaraş'ta gerçekleşen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler sonrası bölgede arama-kurtarma ve yardım çalışmaları devam ediyor. Ülkenin her yerinden insanlar malzeme ve para bağışı yaparak, bölge halkının yaralarını biraz olsun sarmaya çalışırken ne yazık ki yine birileri acıyı fırsat olarak gördü. Birçok sahte bağış kampanyası sosyal medyada paylaşıldı. AFAD gibi afet acil yardım ve kurtarmaya yönelik kurumlar adına sahte internet siteleri kuruldu. Sosyal medya üzerinden yakınlarım enkaz altında paylaşımları yapan dolandırıcılar bağış topladı.
Türkiye'nin dört bir yanından insanlar Ahbap gibi STK'lar, AFAD, Kızılay ve Belediyeler aracılığıyla bölgeye yardım göndermek için çabalıyor. Ancak ne yazık ki yardım çabalarını baltalayan ve böylesine büyük bir felaket anında bile dolandırıcılığa başvuranlar var.
İşte dolandırıcıların hedefindeki adresler:
AFAD ülkemizde şu an hem arama-kurtarma çalışmalarını kontrol ediyor hem de yardım topluyor. AFAD adına bağış toplamak içi açılmış 6 adet sahte internet sitesi tespit edildi.
USOM (Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi) tarafından belirlenen afaddestek.net, yardimbagis.net, depremvergileri.net, afetadresi.com.tr, afad-yardimerkezi.net, afad-kahramanmaras.net sitelerine erişim engellendi.
Bu sebeple AFAD'a yapacağınız destekler için yalnızca ''afad.gov.tr'' resmî web sitesini ziyaret etmeye dikkat edin. AFAD'ın resmî sosyal medya hesapları dışında herhangi bir hesaptan ya da kaynaktan gelen bağış bilgilerine güvenmeyin. Benzer şekilde tüm resmî kuruluşlara destek için yalnızca 'gov.tr' uzantılı sitelere güvenin.
Haluk Levent tarafından kurulan ve canını dişine takarak çalışan Ahbap da sahte hesaplar üzerinden dolandırıcılık vakıasıyla karşılaştı. Ahbap da felaketin ilk anlarından itibaren tüm çalışmalar için dört koldan sarıldı. Yardım kampanyalarına da dahil olan Ahbap'ın adını kullanarak desteğini göndermek isteyen insanları dolandırmaya çalışanlarda çıktı. Ahbap'ın kripto para deprem bağışı çalışmalarından faydalanmak isteyen dolandırıcılar, sahte hesaplarla kendi cüzdanlarına yönlendirmeler yaptı.
İlk etapta bunların tamamı sahte idi. Bunun üzerine Ahbap Derneği resmi twitter hesabından ''Ahbap, kripto para bağışı almıyor. Resmi kanallarımız dışında verilen bağış hesaplarına itibar etmeyiniz'' şeklinde bir uyarı paylaşıldı. Ancak bu uyarı daha sonra silindi.
AHBAP HESAP AÇIP BİLGİ PAYLAŞTI
İnsanların kripto para olarak da bağış yapma ihtiyacı sonrası Ahbap kendi kripto para cüzdanlarını açtı ve doğru bilgiler Ahbap hesabından şu şekilde paylaşıldı:
Ahbap'ın enkaz altında olan vatandaşlara yardım etmek üzere oluşturduğu sözde enkaz bildirim formu da sosyal medyada yoğun şekilde paylaşılıyordu.
Bu konuda vatandaşları uyarmak için SMS gönderen dernek, “Arama, kurtarma çalışmaları AFAD tarafından yürütüldüğü için enkaz araştırma çalışmalarına dahil olamamaktayız. Tanıdığınız depremzedeler ile ilgili bilgi almak için 184’ü arayabilirsiniz” ifadeleriyle duruma bir açıklama getirdi.
Tüm bunlar üzerine Ahbap, twitter hesabından yaptığı bir duyuruyla ''doğru bilgiye ulaşmak için resmi iletişim kanalları dışındaki paylaşımlara itibar edilmemesi'' konusunda uyarıda bulundu.
Sosyal medya platformu TikTok’tan canlı yayın açan bazı profiller ‘depremzedelere yardım kampanyası’ adı altında para toplamaya başladı. Yalnız bir gecede tek yayında 1.000-2000 dolar para toplandı. Katılımcılar ‘yardım makbuzu’ sorunca, yayıncılar hesaplarını kapattı.
Uzmanlar bağışların yalnızca resmî kurumlara yapılması konusunda uyarılarda bulundu.