Çelik Sektöründe Küresel Çapta Kriz Mi Yaşanacak Mı? Uzman İsim Tek Tek Açıklama Yaptı!

Çelik Sektörünün, Çin kaynaklı faktörler sebebi ile küresel çapta bir durgunluk yaşanabilme olasılığı gündemde yer alırken, Asya Piyasaları Uzmanı Süleyman Mete Özbalaban konu ile ilgili değerlendirmede bulunarak önemli açıklamalarda bulundu.

Güncelleme:

Asya Piyasaları Uzmanı Süleyman Mete Özbalaban “çelik sektöründe küresel çapta görülen durgunluk herhangi bir krize neden olacak mı?  Sorusuna yanıt vererek, "Sektörün krize girmesi için global bir kriz çıkması gerekiyor" değerlendirmesinde bulunarak açıklama yaptı.

Üretim, Ülkede Sektör İçin Büyük Bir Risk Oluşturuyor

Çin'de emlak piyasasının da zarar görmesinin etkisiyle zayıf talep ve zarar gören üretimin, ülkede sektör için büyük bir risk oluşturduğunu belirten, Çinli China Baowu Steel Group şirketi oluşabilecek bu yeni krizin öncekilerden daha şiddetli olabileceği yönünde tahminde bulundu. Küresel çelik sektörü en son 2008 ve 2015'te yıkıcı düşüşlerle karşı karşıya kalmıştı.

Gümrük vergileriyle birlikte ortaya çıkan engeller dikkatleri çekerekken uzmanlar, Çinli çelik üreticileri, dış pazarlara yönelerek bu yıl kayda değer bir ihracat gerçekleştirmesine karşın diğer ülkelerin kendi sanayilerini korumak adına gümrük vergileri koymasıyla artan engellerle karşılaştığı yönünde değerlendirmede bulundu, öte yandan Ülkede yeni inşaat başlangıçlarının, 2023 ve 2022'de sırasıyla yüzde 21 ve yüzde 39'luk daralmanın ardından 2024'ün ilk yarısında yaklaşık yüzde 24 gerilediği yönünde tahminler gelirken, Demir cevherinin ton başına fiyatı yılın en düşük seviyesini gördü.

Şirket’ten otomotiv teknoloji makine ve inşaat sektöründeki müşterilerin azalmasıyla zayıf talebin satışları ve yeni siparişleri düşürdüğü yönünde açıklama geldi.

“Konut Piyasasının Resesyonda Olmasının Yurt İçi Talebi Önemli Ölçüde Azalttı”

Asya Piyasaları Uzmanı Süleyman Mete Özbalaban, demir-çelik sektörünün dünyadaki en büyük firmalarının satış ve kârlarının 2024'ün ilk çeyreğinde gerilediğini dile getirerek, Demir-çelik sektörünün satış ve karlarının azalmasının en önemli nedenleri arasında dünyanın en büyük demir-çelik üreticisi olan Çin'de arz fazlası oluştuğun değerlendirmesinde bulunurken, Ülkenin ekonomik büyümesinin gerilemesi ve aynı zamanda da özellikle konut piyasasının resesyonda olmasının yurt içi talebi önemli ölçüde azalttığını belirtti.

Sektörün krize girmesi için global bir kriz çıkması, başka bir deyişle ABD'de konut ve altyapı sektörü yatırımlarının durması gerektiğine dikkat çeken uzman isim, Çin konut piyasasındaki resesyonun daha büyük bir krize girmesi, otomotiv sektörünün de üretimini düşürmesi gerektiğini dile getirerek, “Özellikle ABD'nin Çin'e karşı uyguladığı tarife ve tarife dışı engeller 2024 ve 2025 yılında Çin'in ihracat ve üretimini azaltacaktır” yönünde değerlendirmelerde bulundu. Ayrıca Çin Merkez Bankası konut sektörüne yönelik kullanmak üzere ticari bankalar üzerinden düşük faizli yeni bir kredi programı üzerinde çalıştığını aktaran uzman isim, bu uygulama kapsamında Çin'deki konut satışlarını dolayısıyla da demir-çelik tüketimini artıracağını düşündüğünü açıkladı.

Yorumlar
Kalan Karakter 800