Çalışma hayatıyla ilgili düzenlemeler komisyonda kabul edildi

İşsizlik Sigortası Kanunu'nda ve bazı diğer kanunlarda değişiklik içeren yasa teklifi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda onaylandı.

Güncelleme:

Teklif doğrultusunda, kısa çalışma gerekçelerine "genel salgın" durumu da dahil edilecek. Sigortalının kısa çalışma ödeneğinden yararlanabilmesi için asgari prim ödeme gün sayısı 600'den 450'ye indirilecek. Kısa çalışma ödeneği için hak kazanma şartları arasında, sigortalının kısa çalışma başlama tarihinden önceki son 120 gün içinde hizmet akdine tabi olması ve son 3 yılda en az 450 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olması bulunacak.

Kısa çalışma ödeneği, her ayın beşinde sigortalıya aylık olarak ödenecek. Ödeme tarihini öne çekme yetkisi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'na aittir. Ödenecek tutar üzerinden damga vergisi hariç herhangi bir vergi veya kesinti yapılmayacak, nafaka borçları dışında onda birinden fazlası haczedilemeyecek veya devir edilemeyecek. Kısa çalışma ödeneği süreleri, kısa çalışma başlama tarihinden itibaren 3 yıl içindeki hizmet akdi fesihlerine bağlı işsizlik ödeneği hak sahipliği sürelerinden düşürülecek.

1 Mart'ta uygulanacak

Sigortalının kusurundan kaynaklanan fazla ödemeler yasal faiziyle tahsil edilecek, ölen sigortalılara ait fazla ödemeler geri alınmayacak. Uygulama, kısa çalışma başlama tarihi itibariyle geçerli olacak ve kısa çalışma ödeneği ile ilgili hükümler 1 Mart'ta yürürlüğe girecek.

İlave istihdam teşviki, özel politika gerektiren kadın, genç ve mesleki yeterlilik belgesi sahibi olan işsizlerin istihdamını desteklemek amacıyla 31 Aralık 2025'e kadar devam edecek ve uygulamanın 31 Aralık 2026'ya kadar uzatılabilmesi için Cumhurbaşkanına yetki verilecek.

Asgari ücret desteği 700 lira uygulanacak

İşverenlerin iş gücü maliyetlerini düşürmek ve istihdamı artırmak için 2016'dan bu yana uygulanan asgari ücret desteği, 2024'te aylık 700 lira olarak uygulanacak, böylece asgari ücret desteği 500 liradan 700 liraya çıkarılacak.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Kanun kapsamındaki eğitim kurumları, sağlık ve güvenlik birimleri, ekipman muayene kuruluşları, iş hijyeni laboratuvarlarında inceleme, yetkilendirme, kontrol ve denetim yapma yetkisine sahip olacak. İnceleme, kontrol ve denetim görevleri, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü'nde görevli personel tarafından yerine getirilecektir. Görevlendirilen personel, işi aksatmamak, iş sırlarını gizli tutmak ve işveren veya çalışanlara gerekli kolaylığı sağlamakla yükümlü.

Görev yapan Bakanlık personeli, kolluk kuvvetlerinden yardım istediğinde, durumu mülki idare amirine iletecek ve uygun bulunması halinde yeteri kadar kolluk kuvveti görevlendirilecek.

En düşük emekli aylığı 10 bin lira

Ayrıca, komisyonda yapılan değişiklikle en düşük emekli aylığı 10 bin liraya yükseltilecek ve SSK ve Bağkur emekli maaşlarına ocak ayı ödeme döneminden itibaren yüzde 5 ilave edilecek, bu sayede artış oranı yüzde 42,57 olarak uygulanacak.
 
 
 
 

Yorumlar
Kalan Karakter 800