Çalışan annelere yeni düzenleme gündemde! Hem de bu nedenle!

TÜİK, 2023 yılına ilişkin doğum istatistiklerini açıkladı. Yayınlanan raporda doğum oranın 58 yılın en düşük seviyesinde gerçekleştiği dikkatleri çekerken, doğurganlık hızının düşmesinin ardından hükümet harekete geçti.

Güncelleme:

Çalışan annelerin doğum izninin uzatılmasından esnek çalışmaya kadar birçok yeni haklar gündemde...

TÜİK, istatistik verilerini açıkladı!

TÜİK, 2023 yılına ilişkin doğum istatistik verilerine göre, önceki yıl 1 milyon 35 bin 795 olan canlı doğan bebek sayısı, geçen yıl 958 bin 408 olduğu bilgisi yer alırken, canlı doğum sayısının 58 yılın en düşük seviyesinde gerçekleştiği dikkatleri çekti. Bu durumda da toplam doğurganlık hızı 1,51 ile nüfusun yenilenme düzeyi olan 2,10’un altında kalmış oldu.

Toplam doğurganlık hızı ise 2001 yılında 2,38, 2023 yılında 1,51 çocuk olarak gerçekleşti.

Yayınlanan istatistik raporuna göre, bir kadının doğurgan olduğu dönem boyunca doğurabileceği ortalama çocuk sayısı 2023 yılında 1,51 olduğu bilgisi verilerek, doğurganlığın nüfusun yenilenme düzeyi olan 2,10’un altında kaldığını dikkatleri çekti.

Yeni düzenleme içeriğinde neler var?

Son yıllarda nüfusta yaşanan problemler için çözümler aranmaya devam ederken, bu konu hakkında çeşitli çözüm önerileri sunulmaya devam ediyor. Özellikle TÜİK verileri sonrasında, çalışan kadınların yönelik, hem kariyer hem de çocuk yapmaları adına hükümetin gerekli destekleri vermesi ile ilgili olumlu adımların atılmasına karar verildi.

Söz konusu karar doğrultusunda ise çocuk planlarını erteleyen ya da çeşitli nedenlerden dolayı, vazgeçmek durumunda kalan kadınların doğum ve hamilelik izinleri hakkındaki talepleri değerlendirilmeye alındı.

Konuya dair yapılan AK Parti MKYK toplantısında da gündeme atılması gereken adımlar arasında doğum izni süresinin arttırılması, yarı zamanlı çalışmaya imkan sağlanması, evden çalışma modeli gibi başlıklar dikkatleri çekerken, çalışan annelerle ilgili kulislerde konuşulan önemli başlıklar ise şu şekilde açıkladı;

  • Doğum izni süresi artırılacak.
  • Yarı zamanlı çalışma imkanı sağlanacak.
  • Evden çalışma modeli uygulanacak.
  • Anneler esnek çalışmadan yararlanacak.
  • Annelerin kıdem boşlukları bütçeden tamamlanacak.
Yorumlar
Kalan Karakter 800