Bundan Sonra Fiş Veya Fatura Almayana da Ceza Var! Yüzde 50 Artırımlı Ceza Uygulanacak

Hazine ve Maliye Bakanlığınca hazırlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği'nin usul ve esasları yeniden düzenlenerek Resmi Gazete’de yayınlandı. Ayrıntılar işte sizlerle

Güncelleme:

Yayımlanan tebliğ ile birlikte Fiş, fatura, serbest meslek makbuzu gibi belgelerin kesilmemesi kapsamında düzenlemeye gidildi. Ayrıca, belgeyi almakla yükümlü kişiler kendilerine belge düzenlenmediğini 5 iş günü içerisinde bildirmesi durumunda cezai yaptırıma tabii olmayacak.

Fiş veya Fatura Kesmeyen Esnafa Ceza Artırılıyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nca hazırlanan "Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren tebliğe göre; Fiş, fatura, serbest meslek makbuzu gibi belgelerin 1 takvim yılı içerisinde birden fazla kez verilmemesi veya alınmaması durumunda, alıcıya ve satıcıya her bir tespit için artırımlı şekilde vergi cezası uygulanacağı bilgisi yer alıyor.

Fiş veya fatura vermeyen işletmeler karşı alıcı vergi dairesinin bilgisine girmeden en geç 5 iş günü içerisinde bu durumun vergi dairesine bildirilmesi durumunda alıcıya ceza kesilmeyecek.

Yani şunu diyebiliriz. Fiş, fatura, serbest meslek makbuzu gibi belgelerin düzenlenmediği durumlarda, belgeyi almakla yükümlü kişiler kendilerine belge düzenlenmediğini 5 iş günü içerisinde vergi dairesine bildirmesi durumunda bir cezai yaptırım uygulanmayacak. Ayrıca belgeyi düzenlemeyenlere 3 kat daha fazla özel usulsüzlük cezasıyla karşı karşıya kalacaklar.

Satıcı tarafından alıcıya Vergi Usul Kanunu'nda sayılan belgelerin dışında farklı bir belge verilmesi durumunda, alıcı bu durumu 5 iş günü içerisinde vergi dairesine bildirmesi durumunda alıcıya ceza kesilmeyecek ama satıcıya 6 kat artırımlı ceza uygulanacak.

Yüzde 50 Artırımlı Ceza Uygulanacak

Bakanlıkça hazırlanan bu düzenleme kayıt dışı olarak faaliyette bulunan kişiler adına yüzde 50 artırımlı vergi ziyaı cezası uygulanacak.

Ayrıca, vergi dairesinin bilgisi dışında mükellefiyet tesis ettirmeden faaliyette bulunanlara kesilecek cezalar yüzde 50 artırımlı uygulanacak.

Mükellefiyet tesis ettirildikten sonra, mükellefiyet tarihinden önceki dönemler için daha sonra yeni bir tarhiyat yapılması durumunda da cezalar artırımlar olacak.

Tüm bunlar dışında, dijital ortamdaki reklamlarda ve ilan, satış ve kiralama bilgilerine ilişkin bildirimlerin yapılmaması durumunda yahut, eksik veya yanıltıcı yapılması durumunda da her bir bilgi için ayrı ayrı ceza uygulanacak

Yorumlar
Kalan Karakter 800