Bu plastikler geri dönüşmüyor!

Kullandığımız birçok plastik binlerce yıl doğada çözünmeden kalıyor. Geri dönüşümden kaynaklı atık ekonomisi oluştuysa da birçok plastik geri dönüştürülemiyor. Hangilerinin geri dönüştürülemediğini bilmek, kullanımı azaltmak ve çevre sağlığı açısından oldukça önemli.

1 12 DÖNÜŞTÜRÜLEMEYEN PLASTİKLER

 Maddelerin geri dönüşümü, çöp sahalarının büyümesini önleyerek çevreye ve ekonomiye karşı olumlu etki sağlayabilir ancak günlük yaşamda sıklıkla kullandığımız ve geri dönüştürülebildiğini düşündüğümüz ürünler aslında geri dönüşüm sürecine dahil edilememektedir.

 

Geri dönüştürülemeyen plastikler ve eşyalar ise şöyle:

2 12 KAĞIT HAVLU VE MENDİL

Kağıttan yapılması nedeniyle geri dönüştürülebileceği düşünülse de kağıt havlu ve mendiller geri dönüşüm tesislerindeki standart ölçülerin altında kalır.

3 12 PLASTİK POŞETLER

Plastik poşetler geri dönüştürülebilir ancak farklı bir sisteme gereksinim duyarlar. Plastik poşetler esneme özelliği nedeniyle geri dönüşüm tesislerindeki makinelere takılarak çalışmalarını engelleyecek zararlar verebilir.

4 12 STRAFOR KÖPÜK

Strafor köpük geri dönüşüm işlemleri milyarlarca yıl alabilir. Bu nedenle strafor köpük yerine alternatif malzemelerin kullanımı geri dönüşüm süreci açısından oldukça önemlidir.

5 12 ÇEŞİTLİ CAM MALZEMELER

Cam malzemeler farklı yapım süreçlerine tabi tutulurlar. Pencere, bardak ve aynaları üretmek içen tercih edilen camlar erime sıcaklığına etki eden kimyasal malzemelerle işlenir. Bu camlar geri dönüşüm tesislerinde yer alan makinelere hasar verebilir.

6 12 FLORESAN LAMBALAR

Floresan lambalar, içerisinde az miktarda yer alan cıva elementi nedeniyle özel dikkat ister. Geri dönüşüme dahil etmeden önce içerisinde yer alan cıvanın bittiğinden emin olmak gerekmektedir.

7 12 STREÇ FİLM

Mutfaklarımızda ve gıda sektöründe sıklıkla kullanılan streç filmler de geri dönüşüm işlemine tabi tutulamayan maddeler arasında.

8 12 TEK KULLANIMLIK KARTON BARDAK

Dünya genelinde her gün milyonlarca kağıt bardak kullanılıyor. Pikniklerde, yolculuklarda, doğum günü ve nişan gibi özel günlerde kullanımı artan kağıt bardakların içindeki plastik tabaka da sıcak içeceklerle buluştuğunda sağlığa zararlı bileşenler yayar.

9 12 YUMURTA KUTULARI

Yumurtaları koruyan kutular, doğayı kirleten önemli maddelerden biri. Yumurta kutuları da geri dönüştürülemeyen maddeler arasında yer alıyor.

10 12 KİRLİ KAĞITLAR

Kirlenmiş, ıslanmış, yıpranmış kağıt atıklar da geri dönüşüm tesisleri yerine vahşi depolamayla doğaya karışan atıklar arasında.

11 12 PİPET

Aslında kullanılmasa da olacak plastik ürünler arasında yer alan plastik pipetlerin bazı ülkelerde yasaklanmasının en önemli nedeni geri dönüştürülememeleri.

12 12 PENCERE CAMI

Fotoğraf kağıdı, ayna, pencere camı da geri dönüştürülemeyen atıklar arasında yer alıyor.

Etiketler dönüşüm
Yorumlar
Kalan Karakter 800