Bu Ödemeyi Bu Sene Yapmayan Araç Sahipleri, Seneye Daha Fazla Ödeme Yapmak Zorunda Kalabilir!

Milyonlarca araç sahibinin dikkatine! 1 Ocak'tan itibaren Zorunlu Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) devreye giriyor. Bazı araçlar için zorunlu olan UTTS için ise bu seneki tutar belli oldu. İşte ayrıntılar…

Güncelleme:

Özellikle tüm ticari araçları kapsayan, bireysel araç sahiplerinin ise gönüllü olarak dahil olacağı Zorunlu, Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) 1 Ocak 2025 itibariyle devreye giriyor!” Peki Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) nedir? Bu sistemin kurulumu ne kadar? Hangi araçları kapsıyor?” gibi soruların yanıtlarını ve daha fazlasını haberimizin devamında bulabilirsiniz.

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) Nedir?

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS), akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğinin sağlanması ve kayıt dışı ekonomi ile etkin bir şekilde mücadele edilmesi amacıyla istasyonlarda akaryakıt pompalarına bağlı ödeme kaydedici cihazlara, taşıt plaka bilgilerinin elle girişini önleyerek otomatik olarak aktarılmasını sağlayan sistem. Bu sistem ile ilişkin bilgiler, 5 Ekim 2023 tarihli 32330 sayılı Resmî Gazetede yayınlanarak, kamuoyuna duyuruldu. Yayınlanan duyuruya göre söz konusu sistem ilk etapta ticari araçlar için zorunlu olacak.

Akaryakıt alımlarını gider olarak beyan eden her vergi mükellefi, kiralama yoluyla edindiği yahut işletmesine dahil olan ve ticari amaçla kullandığı her taşıta UTTS Taşıt Tanıma Birimini taktırmakla yükümlü olacak. Bu şekilde de UTTS ile akaryakıt harcamalarını gider olarak gösteren araçların plaka bilgileri otomatik olarak tanınacak ve bu şekilde de fiş ve faturalar doğru ve güvenli bir şekilde düzenlenmiş olacak.

Taşıt Tanıma Birimi (TTB) Kurulumu Ne Kadar?

Elle plaka girişi yapılamayarak, usulsüz akaryakıt fişi düzenlenmesi engellenmesi planlanan sistem, 1 Ocak 2025 itibarıyla zorunlu olacak. Tüm ticari araçlar için zorunlu olacak uygulamada, bireysel araç sahipleri isterlerse sisteme gönüllü olarak dahil olabilecekler. Ticari araçlar için zorunlu olan Taşıt Tanıma Birimi (TTB) fiyatı 1 adet için 1.810 TL (KDV hariç) olarak belirlenmektedir. Söz konusu rakam sadece sistem bedelidir. Araca montaj hizmet bedeli yetkili firmalar tarafından belirlenecek.

Yetkili firmaların gerçekleştireceği montaj hizmetinin bedelini de içeren ödemeler, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nün resmi internet sitesi olan www. utts.gov.tr üzerinden belirtilen banka hesabına yapılabiliyor. 2024 yılına özel olan bu fiyatlar, 2025 yılı ve sonrasında Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) oranına göre artış gösterebilir.

Yorumlar
Kalan Karakter 800