Bozuk et yemenin doğuracağı tehlikelerin farkında mısınız? Bozuk et nasıl anlaşılır?
Sağlıklı kalabilmek için bizlere sunulmuş olan et, balık, tavuk, meyve, sebze ve bakliyat ne varsa hepsinden bir denge içinde tüketmeliyiz. Hepsinden almamız gereken proteinler, karbonhidrat ve yağlar var. Bunların içinde özellikle et söz konusu olduğunda bizim için akan sular duruyor.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlTürkler tarih sahnesine çıktıklarında yarı göçebe toplum özellikler göstermiş daha çok hayvancılıkla uğraşmıştır. Bu sebeple et tüketimi önem kazanmıştır. Hatta et konservesi yapımını dünyaya tanıtan ırk olarak biliniriz. Günümüzde de et tüketimi en fazla olan ülkelerden biriyiz.
Gerek geçmişten gelen kültür gerek inançlar bu seçimlerde etkili oluyor. Özellikle Kurban Bayramlarında çokça olan etler buzdolabında saklanıyor. Ancak dondurucuda şoklandığı için etler bozulmaz diye düşünmeyin. Ne yazık ki etler orada da bozulabilir. Peki bunu nasıl anlarız?
Etin bozulduğu nasıl anlaşılır?
Öncelikle asla endişelenmeyin. Etin bozuk olduğunu işaret eden pek çok gösterge var. Eğer bunları bilir ve dikkat ederseniz kolayca anlayabilirsiniz. Ancak ne var ki pişmiş etin bozuk olup olmadığını anlamak çiğ ete göre daha zordur. Ama çiğ etin rengi kokusu veya dokusu size bazı tüyolar veriyor. Bu sayede zarar görmekten korunuyorsunuz.
Taze etin böyle hafif metalik bir kokusu olur. Kurban Bayramlarından aşina olduğumuz o yoğun tazelik kokusunu hatırlayın. Bozulmuş ette böyle bir koku bulamazsınız. Daha keskin ekşimsi hoş olmayan bir koku burnunuza gelir. Bazen görsel olarak ette sıkıntı olmayabilir. Yani formu ve dokusu düzgün kalmış olabilir. Ancak o keskin ekşi kokuyu alıyorsanız eti almamalısınız veya yememelisiniz. Çünkü genel olarak kokuda değişiklik bozulmanın başlangıcı kabul edilir.
Kokunun ayırt ediciliğinin yanında başka bir ipucu da renk değişikliğidir. Maalesef etin ideal rengi hakkında ortalıkta fazlaca yanlış bilgi var. Çeşitli nedenlerle bozulan etlerde koyu gri, koyu sarı, açık yeşil gibi renk değişimleri görülmektedir. Renk değişimleri et cinslerine göre farklılık göstermektedir. Taze etin rengi parlak pembe veya açık kırmızı olmalıdır.
Doku ve kıvam da bize etin taze olup olmadığı hakkında bilgi verebilir. Bozulmuş et gevşek bir yapıya geçerek sulu veya yapışkan bir tabakayla sarmalanabilir. Kuru ve pullu yapılar da bozulmaya işaret eder. Taze et daha elastiktir. Üzerine bastırsanız bile eski şekline hızlıca döner.
Etlerin son kullanma tarihi de bozulmayı anlamak adına önem arz eder. Son kullanma tarihi geçmiş ürünü asla almamak gerektiği gibi son kullanma tarihi çok yakın olan ürünleri de almamanız tavsiye olunur. Ambalajlanmış ise ambalajının yırtık veya delik olmamasına da dikkat ediniz. Hava ile etkileşime giren et bozulmaya yüz tutabilir.