Borçlardan kurtulma yöntemi: Finansal detoks! Nasıl uygulanır?
Her birimizin kendini yenilemek için tercih ettiği bir detoks yöntemi vardır. Arkadaşlarla buluşmak, seyahat etmek gibi etkinliklerle yorgunluğu ve stresi atarız ve adeta yenileniriz. Ancak unutmayın, hepimizin finansal detoksa da ihtiyacı var. İşte finansal detoks için öneriler...
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlFaturaların ve kredi kartı ekstrelerinin yükü altında ezildiğimiz dönemler olabilir. İndirimlerin cazibesine kapılıp plansızca alışveriş yaptığımız da olur. Bu durumlar masraflarımızı artırır ve bütçemizin dengesini bozar. Borçlarla başa çıkmakta zorlandığımız zamanlarda yapmamız gereken şey, bizi kurtaracak planları oluşturmaktır. İşte bu, finansal detoksun bir parçasıdır. Sıkıntılarımızdan kurtulmamıza yardımcı olacak finansal detoksu nasıl gerçekleştireceğimizin cevabını yazımızda bulabilirsiniz.
Borçları sınıflandırın
Borçlarınızın kontrolünü elinizde tutmak her zaman önemlidir. Bu yüzden öncelikle mevcut borçlarınızı sınıflandırmanız gerekir. Genellikle kredi kartlarında aşırı borçlanma olabildiği için, ilk adım olarak tüm ekstrelerinizi alıp her kartın asgari ödeme tutarlarını ve faiz ödemelerini listeleyin. Bu liste size olumlu etki yapacak ve geri ödeme motivasyonunuzu artıracaktır. Hangi kartınızın borcunu önce kapatmanız gerektiğine karar vermek için bu bilgilere başvurabilirsiniz.
Bireysel kredileri araştırın
Kredi kartı borçlarınızın bir kısmını ya da tamamını kapatmak için bireysel kredi kullanmak daha avantajlı olabilir. Bankaların kredi kartı faiz oranlarını ve diğer masraflarını karşılaştırarak daha düşük maliyetli bir karta bakiye transferi yapabilirsiniz. Bu süreçte, çalıştığınız bankaların yanı sıra diğer birkaç bankayla da iletişime geçerek alternatifleri değerlendirmeniz faydalı olacaktır.
Harcama planı yapın
Bütçenizi detaylı bir şekilde oluşturmak için gelirlerinizi, düzenli ve zorunlu harcamalarınızı, kredi kartı geri ödemelerine ayırdığınız miktarı belirleyin. Geri ödemelerinizi bitirebileceğiniz süreyi hesaplayarak bu süre içinde kemer sıkma politikasına dayalı bir harcama planı oluşturun.
Faizi yüksek olan karttan başlayın
Yüksek faizli kredi kartı borcunuza bütçenizin elverdiği en yüksek ödemeyi yapın. Diğer kartlarınıza ise asgari ödeme tutarında geri ödemelerde bulunmaya devam edin. Kart temizliğini her zaman yüksek faizli karttan düşük faizli kartlara doğru sürdürün.
Otomatik ödeme talimatı verin
Kredi kartı borçlarınız için asgari ödemeleriniz için ödeme gününde hesabınızda yeterli para bulundurun. Kartların farklı ödeme tarihlerini takip ederek atlama veya gecikme faizi gibi ek cezalarla karşılaşmamak için otomatik ödemeyi tercih edin.
İndirim kampanyalarına dikkat edin
İndirim kampanyaları sizi gereksiz harcamalara yönlendirebilir. Mail, internet veya televizyonda karşınıza çıkan reklamlara aldanmamaya özen gösterin, özellikle de "şok indirim" başlıklı kampanyalardan uzak durun.
Borçlarınızı bitirene kadar sadece gerçekten ihtiyacınız olan şeyleri satın almayı hedefleyin. Bir şey almadan önce düşünerek, "Buna gerçekten ihtiyacım var mı?" sorusunu kendinize sorun. Bu konuda eşinizden veya yakın arkadaşınızdan da destek alabilirsiniz.
Kullanmadığınız eşyaları satabilirsiniz
Finansal detoksta ilk olarak evinizdeki eşyaları gözden geçirin. Kullanmadığınız ürünleri çıkararak ikinci el ürün sitelerinde veya mobil uygulamalarda satarak gelir elde edebilirsiniz.
Ek iş yapabilirsiniz
Maddi sıkıntılarla başa çıkmak için ek işlerle gelirinizi artırabilirsiniz. Yetenekleriniz ve hobilerinizle para kazanabileceğiniz ek işler arayın. Evden yapabileceğiniz internet editörlüğü, pasta/kurabiye yapımı veya el işleri gibi çeşitli alternatifler size yardımcı olabilir.