Bir Yılda Yüzde 100 Zam Geldi! Vatandaşlar Tepki Gösterdi!

Türkiye'de içme suyu fiyatlarına yapılan zamlar, vatandaşın ve sektör çalışanlarının tepkisini çekmeye devam ediyor. Bir yılda ne asgari ücret ne akaryakıt ne de döviz o kadar artmazken su fiyatlarının aşırı yükselmesi dikkatleri çekti.

Güncelleme:

Türkiye'de içme suyu fiyatlarına yapılan ardı ardına gelen zamlar, vatandaşın tepkisini çekmeye devam ediyor. Özellikle son bir yılda yaşanan aşırı artış, "fırsatçılık" iddialarını gündeme getirdi. Asgari ücret, akaryakıt ve dövizdeki artış oranlarının çok üzerinde seyreden su fiyatları gündem oldu.

“Yüzde 100 Zam”

Türkiye Gazetesi'nden Kaan Zenginli'nin haberinde İstanbul Su ve Meşrubat Satıcıları Esnaf Odası Başkanı Ahmet Turan Akkaya, ülkemizde içme suyu pazarının yüzde 70’e yakınının yabancı markaların kontrolünde olduğunu belirterek, “Nasıl ki ekmekte tavan fiyat uygulaması varsa aynı şekilde bu durum suda da var. Çünkü acil gıda statüsünde. Biz her yıl bir fiyat tarifesi açıklıyoruz. Ancak yabancı markalar tarifeye uymuyor. Daha doğrusu etrafından dolaşıyorlar.” diyerek, “Su satıcıları arasında bir Ticaret Odasına kayıtlı üyeler var, bir de meslek odasına kayıtlı üyeler var. Meslek odasına kayıtlı üyeler İstanbul membalarını temsil ediyor. Yani Şile’den Silivri’ye kadar olan bölgede su satıyorlar. Ancak taşradan, yani Bursa, Sakarya, Bolu ve Kocaeli gibi illerden gelen su satıcılar tarifeye uymuyorlar. Bunlarda piyasada bildiğimiz yabancı markalar. Serbest piyasa adı altında satış yapıyorlar” açıklaması yer aldı.

Markaların satış tarifesine uymamak için bayilerini esnaf odasına değil, ticaret odasına kaydettirdiklerini dile getiren İstanbul Su ve Meşrubat Satıcıları Esnaf Odası Başkanı Ahmet Turan Akkaya “Böylece zorunlu tarifeden kaçınmış oluyorlar. Bu bahsettiğimiz markalar da piyasanın çoğunluğunu oluşturuyor. Esnaf odası olarak konuyu bakanlığa taşıdık. Yakın zamanda su piyasasında bir denetime başlatılmasını bekliyoruz” dedi.

74,4 Milyon Dolarlık İhracat Cirosuna Ulaşıldı

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre de 2023 yılında 391 bin 876 ton ambalajlı su ihraç edildi ve 74,4 milyon dolarlık ihracat cirosuna ulaşıldığı açıklandı. Yapılan açıklamalarda ambalajlı su sektörünün 2024’te 11,1 milyar litre pazar hacmine ulaşması bekleniyor.

Yorumlar
Kalan Karakter 800