Bakanlık Harekete Geçti; Kuyumcuların Faturaları Tek Tek İncelenemeye Devam Ediyor!

Ortalama bir kuyumcunun beyan ettiği aylık vergi matrahını 16 bin 46 lira olarak açıklanmasının ardından denetimlere başlayan bakanlık; büyük ve riskli kuyumcu işletmelerine ilişkin denetim ve fiili envanter çalışmasına başladı. Ayrıntılar işte sizlerle…

Güncelleme:

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek kayıt dışılık ile mücadeleye hız kesmeden devam ediyor. Kayıt dışılık ile mücadele kapsamında kuyumcu esnaflarını denetime tabi tuttu. Bakanlık, ortalama bir kuyumcunun beyan ettiği aylık vergi matrahı 16 bin 46 lira açıklamasının ardından 9 büyükşehirde gerçekleşen kuyum sektörü denetimleri 36 ildeki 500 büyük ve riskli mükellefi kapsayacak şekilde artırıldığını açıkladı.

36 Şehirde Müfettişler Sahada!

Kayıt dışı faaliyet gösteren işletmelere ilişkin denetimlerini derinleştiğini açıklayan Hazine ve Maliye Bakanlığı, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı ile Risk Analiz Genel Müdürlüğü ilk aşamada kuyumculuk sektörünü yakın takibe alarak, temmuz ayında 9 büyükşehirdeki işletmelerde fiili envanter denetimi gerçekleştirmişti. Bu denetimler sonrasında yeni bir açıklama yapan Şimşek denetim kapsamını genişlettiğini açıkladı.

Bakan Şimşek'in kayıt dışılıkla mücadeleye aralıksız devam edilmesi yönündeki talimatları doğrultusunda, çalışmalara devam eden Vergi Denetim Kuruluna bağlı Vergi Müfettişleri ve Gelir İdaresi Başkanlığına bağlı Gelir Uzmanlarından oluşan ekiplerle denetimlerini genişletti. 36 ildeki 500'ü aşkın işletmede büyük ve riskli kuyumcu işletmelerine ilişkin denetim ve fiili envanter çalışması başladı.

Denetimler Hız Kesmeden Devam Ediyor!

Kuyum sektöründe faaliyet gösteren mükelleflere yönelik denetimlerin kapsamını genişleten bakanlık, söz konusu denetimler dahilinde, fiili stok sayımlarının yanında işletmelerde faturasız altın ve değerli taş alım ve satımı yapılıp yapılmadığı, ödemelerin ve tahsilatların firmaya ait olmayan banka hesapları üzerinden gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğini tek tek kontrol ederek, faturalarda ürünlere ait gerçek gram bilgilerine yer verilip verilmediği denetledi.

Söz konusu denetimlerde, mükelleflerin yetki belgeleri olmadığı halde döviz alım-satımı yapıp yapılmadığı da incelendi. Ayrıca, bu işletmelerde başkalarına ait POS cihazlarının kullanılıp kullanılmadığı gibi birçok detay tek tek kontrol ediliyor.

Bakan Şimşek yapmış olduğu açıklamasında dürüst mükelleflerin her zaman yanında olduklarını dile getirerek, kayıt dışılığın önüne geçerek vergide adaleti sağlamakta kararlı olduklarını ve tüm sektörlere yönelik denetimlerin artacağını belirterek açıklmasına son verdi.

Yorumlar
Kalan Karakter 800