ATM'de Unutulan Kartla Para Çeken Kişi İçin Yargıtay’dan Emsal Karar! İşte O karar

Bir vatandaş kartıyla ATM’de işlem yaptıktan sonra kartını ATM’de unuttu! Arkasında sıra bekleyen başka kişi ise bu durumu fark ederek karttan para çektiği kameralarla tespit edildi. Bu durum ise Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na taşındı. Yargıtay'ın gelen karar ise dikkatleri çekti.

Güncelleme:

Samsun'da yaşanan bir olayda, bir kadın ATM'den para çektikten sonra kartını makinede unuttu. Arkasında sırada bekleyen kişi, fırsatı değerlendirerek kadının kartını kullanarak hesabından para çekti. Güvenlik kameraları sayesinde yakalanan şüpheli hakkında başlatılan soruşturma başladı. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, para çeken şahsın eyleminin daha ağır ceza gerektiren "bilişim suçu" kapsamında değerlendirilmesi gerektiği yönünde itiraz etse de Yargıtay’tan emsal niteliğinde karar gledi. Peki bu suç hırsızlık mı yoksa bilişim suçu mu?

ATM'de Yaşanan Hırsızlık Olaylarında Yeni Bir Dönem

Samsun'da yaşanan bir olayda, bir kadın ATM'den para çektikten sonra kartını makinede unuttu. Arkasında sırada bekleyen kişi, kadının kartını kullanarak hesabından 480 lira çekti. Kartını unutan kadın geri almak için döndüğünde hesabından izinsiz para çekildiğini fark ederek durumu yetkililere bildirdi. Daha sonra güvenlik kameraları sayesinde yakalanan şüpheli hakkında başlatılan soruşturma, Yargıtay'a kadar uzandı.

Bafra 2. Asliye Ceza Mahkemesi, ATM'de unutulan karttan para çeken kişinin eylemini "hırsızlık" suçu olarak değerlendirerek, sanığı Türk Ceza Kanunu’nun 245. maddesine dayanarak cezalandırdı.

Türk Ceza Kanunu’nun 245. maddesi, banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçunu kapsıyor. Bu madde 3 ila 6 yıl arası hapis cezası öngörüyor. Yerel mahkemenin verdiği bu karar, Yargıtay 8. Ceza Dairesi tarafından da onaylanarak kesinleşti. Ancak, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, verilen mahkûmiyet kararına itiraz ederek, sanığın eylemini bilişim sistemlerini kullanarak gerçekleştirdiğini ve bu tür hırsızlıkların daha ağır cezaları gerektiren "nitelikli hırsızlık" suçu kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini dile getirerek, suçun bilişim sistemleri aracılığıyla işlendiğini ve Türk Ceza Kanunu’nun 142. maddesi, 2. fıkra, e bendine göre bu suçun 5 ila 10 yıl hapis cezasıyla cezalandırılmasının gerektiği bildirildi. Olay Yargıtaya kadar uzandı

Yargıtay'ın Kararı

Yargıtay 8. Ceza Dairesi ise, sanığın bu eyleminin banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması suçunu oluşturduğuna karar vererek, itirazı oy çokluğuyla reddetti.

Mahkeme kararına göre; sanığın ATM'de unuttuğu banka kartıyla hesaptan para çektiği dikkat çekilerek, kartı fiziksel olarak ele geçirmediği ve elinde bulundurmadığı vurgulandı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, para çeken şahsın eyleminin daha ağır bir suç olan "bilişim suçu" kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini savunsa da Yargıtay 8. Ceza Dairesi farklı bir karar verdi. Bu eylemin "hırsızlık" suçu kapsamında değerlendirilmesi gerektiğine hükmetti.

Yorumlar
Kalan Karakter 800