Asgari Ücret Zammı Beklentileri ve Son Durum Ne? Asgari Ücret Komisyonu Ne Zaman Toplanacak?

Yeni bir yıla aylar kala asgari ücretin ne kadar artacağı, çalışanların ve işverenlerin en büyük merak konusu haline geldi. Özelikle komisyonun ne zaman toplanacağı, işveren ve işçi tarafından masada yer alacak rakamların ne olacağı gündemi etkisi altına aldı.

Güncelleme:

Toplumun genelini ilgilendiren yeni asgari ücretin belirlenmesine yönelik süreç kamuoyunun gündeminde büyük yer kaplamaya devam ederken, “asgari ücret zammı ne zaman belli olacak? 2025 asgari ücret toplantısı ne zaman?” gibi soruların yanıtları her geçen gün daha çok merak edilir oldu.  İşçi ve işveren tarafının arasındaki pazarlıkların ardından gelecek yıl geçerli olacak asgari ücret ile ilgili güncel bilgiler işte sizlerle…

Asgari Ücret Görüşmeleri Ne Zaman Başlayacak?

Asgari ücretin belirlenmesi için toplanan Asgari Ücret Komisyonu'nun yeni dönemdeki ilk toplantı tarihi henüz resmi olarak açıklanmadı. Ancak, geleneksel takvime göre yılın son aylarında bu toplantılar gerçekleştiği bilinmekte hem çalışan temsilcileri hem de işveren temsilcilerin yer alacağı asgari ücret komisyonun ilk toplantısını aralık ayında yapması bekleniyor.

2025 Asgari Ücret Zammı Beklentileri Neler?

Asgari ücrete yapılacak zam konusunda çeşitli tahminler ve beklentiler bulunuyor. Bu beklentileri şekillendiren başlıca faktörler ise şunlar;

Türkiye'deki enflasyon oranı, asgari ücret zammı üzerinde en belirleyici faktörlerden en önemlisi.  Yüksek enflasyon, çalışanların alım gücünü düşürdüğü için, asgari ücretin de enflasyon oranına yakın bir artış göstermesi düşünülüyor.

Ülkenin genel ekonomik durumu, işletmelerin karlılığı ve istihdam seviyesi gibi faktörler de asgari ücret belirlenirken göz önünde bulunduran faktörler arasında yer alıyor. Tüm bunlar baz alınarak yapılan hesaplamalara göre Ekonomistlerin bir kısmı asgari ücretin zammının yüzde 30'un üzerinde olabileceğini, özel sektörde zam oranının yüzde 20 civarında olacağı yönünde tahminlerde bulunuyorlar.

Bu sene yayınlanan verilere göre; Orta Vadeli Program (OVP) enflasyon hedefi yüzde 41,5'luk zam gelirse 24 bin lirayı aşacak gibi dururken, OVP'deki 2025 enflasyon hedefi olan yüzde 17,5 oranında zam yapılması durumunda ise çalışanların maaşı 19 bin 975 liraya yükselecek.

Ayrıca Merkez Bankası'nın yüzde 38'lik hedefi oranında artış yapılması durumunda ise 23 bin 460 lira, TCMB'nin 2025 hedefi olan yüzde 14'lük zam yapıldığında 19 bin 380 liraya, 2025 üst bandı olan yüzde 21 oranında zam gelirse 20 bin 570 liraya yükselecek. Yüzde 30 zam gelirse 22 bin 102 liraya, yüzde 40 zam yapılırsa yeni asgari ücret 23 bin 802 liraya, Piyasa beklentileri olan yüzde 45'lik zam oranında ise 24 bin 650 liraya yükselecektir

Nihai karar hem çalışan temsilcileri hem de işveren temsilcilerin yer alacağı asgari ücret komisyonu toplantısı sonrasında açıklanacak.

Yorumlar
Kalan Karakter 800