Araç Muayene İçin KDK'dan Dikkat Çeken Bir Karara Geldi!
Kamu Denetçiliği Kurumu (KDK), muayene borcu için gecikme faiziyle 25 bin liradan fazla para ödeyen ve araç sahibi, bu borcun aracın eski sahibinden tahsil edilmesi gerektiğini savunarak, ödediği bedelin iadesi için KDK’ye başvurdu. Araç muayene için KDK dikkat çeken bir karara geldi!
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlMuayene borcu için gecikme faiziyle 25 bin liradan fazla para ödeme yapan bir vatandaş, karara itiraz edip mahkemeye başvurdu. Mahkeme, başvurucunun aldığı aracın gecikmiş muayene ücretinin eski malik dönemine ait olduğu, bu nedenle de söz konusu borcun eski malikten tahsil edilmesi gerektiğine kanaat getirdi. Ayrıntılar işte sizlerle...
“Borç Eski Sahibine Ait Olduğu İçin ödemeyecek”
İcra yolu ile el konulan ve ihale ile satışa sunulan aracı satın alan bir vatandaş, muayeneye götürdüğü aracın geçmiş dönem muayene borcu bulunduğu öğrenerek, gecikme bedeliyle birlikte 25 bin 362 lira ödedi. Karara itiraz edip mahkemeye başvuran vatandaşın bu davası emsal niteliğinde yer aldı.
Mahkeme, geçmiş muayene bedelin satın alan araç sahiplerinden tahsil edilmesinin doğru olmadığını belirten mahkeme söz konusu ödemenin iadesine karar vererek şu bilgileri aktardı;
Başvuruyu inceleyen KDK, icradan alınan araçların geçmiş döneme ait muayene borçlarının yeni sahibinden tahsil edilemeyeceğine ilişkin tavsiye kararı alarak, ödediği bedelin başvurucuya iadesi ve mevzuatta düzenleme yapılması için Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına tavsiye kararı verilmesine hükmetti.
KDK’nın Kararı Dikkatleri Çekti
KDK’nin kararında yer alan bilgiler ise şu şekilde;
Başvuru inceleyen KDK, başvurucunun aldığı aracın gecikmiş muayene ücretinin eski malik dönemine ait olduğunu, bu nedenle de eski malikten tahsil edilmesi gereken bedelin satın alandan tahsil edilmesinin doğru olmadığı” açıkladı. Söz konusu bedelin başvurucuya iadesi ve mevzuatta düzenleme yapılması adına Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığına tavsiye kararı verilmesine karar verdi.