Altın fiyatlarında artış devam edecek mi? Altın piyasasında 2024 beklentisi ne yönde?

Altın fiyatları, dünya genelindeki askeri gerginlikler, doların değer kaybetmesi ve ABD Merkez Bankası'nın (Fed) olası faiz indirimi kararı beklentileriyle birlikte yukarı yönlü artacak. Altın piyasa beklentilerinin yerine getirmesini destekliyor. Peki, altının yükselişinde asıl önemli faktör ne?

Güncelleme:

ABD'de enflasyonun hız kesmesi, Fed'in faiz artırımlarını tamamlamış olabileceği beklentilerini desteklerken bu durum ABD dolarının değer kaybetmesine ve tahvil faizlerinde düşüşe neden oldu. Son üç ayın en düşük seviyesine yaklaşan dolar endeksi ve gerileyen tahvil faizleri altının ons fiyatını yedi ayın zirvesine taşıdı.

Altın, piyasa beklentilerini olumlu bir şekilde yönlendirecek

Fed'in sıkılaştırma döngüsünün sonuna yaklaşmasıyla birlikte altının ons fiyatındaki artan talep, değerini beş işlem günü üst üste yükselterek 2 bin 50 doları aştı. Şu an itibariyle altının ons fiyatı 2 bin 45 dolarda dengelenmiş durumda. Rekor seviye ise 8 Mart 2022'de kaydedilen 2 bin 70,40 dolar seviyesinde bulunuyor.

Analistler, İsrail ile Hamas arasındaki çatışmanın genişleyeceği endişesinin altın fiyatındaki artışın sağlandığını belirtiyor. Altın fiyatlarındaki bu yükselişin, piyasa beklentileri doğrultusunda Fed'in 2024'ün ilk yarısında "güvercin" bir eğilime doğru dönüş yapacağının etkisi altında olduğu vurgulanıyor.

Fed’in politikası belirleyici olacak

Bu hafta piyasalarda, özellikle 3. çeyrek büyüme oranı ve Fed'in Kişisel Tüketim Harcamaları Fiyat Endeksi gibi enflasyon göstergeleri üzerindeki etkileri yakından izlenecek. ING Emtia Stratejisti Ewa Manthey değerlendirmesinde, "Fed'in politikasının önümüzdeki aylarda altın fiyatlarına yönelik görünümü belirlemede kilit bir rol oynamaya devam edeceğini düşünüyoruz." ifadesini kullanarak bu unsurların altın piyasasındaki etkisine vurgu yapıyor.

2024 beklentisi

Manthey, 2024'ün ikinci çeyreğinde Fed'in faiz indirimlerine başlamasının beklendiğini vurgulayarak, bu gelişmenin altın fiyatlarındaki artışı destekleyeceğini belirtti. "Altın fiyatlarının, Fed'in para politikasının gevşemesiyle birlikte doların zayıflamasından destek alacağına inanıyoruz." Dedi.

Manthey, Orta Doğu'daki artan gerilimin değerli metalleri desteklemesini belirterek "Gelecek yıl altın fiyatlarının tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmasını bekliyoruz. 4. çeyrekte ons başına ortalama 2.100 dolara çıkmasını öngörüyoruz" açıklamasında bulundu.

Etiketler Altın
Yorumlar
Kalan Karakter 800