Almanya'da 4 gün çalışma modeli tartışmaları alevleniyor
Almanya'nın Maliye Bakanı Christian Lindner, haftada dört gün çalışma modeline geçiş yapılmasını isteyen sendikalara karşı çıktığını açıkladı.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone Olİsviçre'de katıldığı bir etkinlikte Bloomberg'e konuşan Lindner, "Tarihte hiçbir zaman bir toplum daha az çalışarak refahını artırmadı," dedi ve ücretlerde karşılık gelen bir düşüş olmadan çalışma saatlerinin azaltılmasına açıkça karşı olduğunu ifade etti. Tartışmalar Almanya’da yaşayan 4 milyonu aşkın gurbetçimizi de yakından ilgilendiriyor.
Alman halkı destekliyor, sendikalar baskı yapıyor
İşçi sendikaları tarafından finanse edilen Hans Böckler Enstitüsü'nün yaptığı bir ankete göre, Alman halkının büyük bir çoğunluğu haftada dört gün çalışmayı destekliyor. Ankete katılanların %73'ü, maaşlarında bir değişiklik olmaması şartıyla bu modele geçişi onaylıyor. Ancak, sadece %8'i maaşlarda bir düşüşe razı olurken, %17'si bu fikre tamamen karşı çıkıyor.
Denemeler ve müzakereler yolda
Nitelikli işgücü eksikliğiyle mücadele eden bazı Alman şirketleri, çalışanlarına haftanın bir gününü ekstra izin vererek, karşılığında daha uzun çalışma saatleri uygulayarak bu modeli test etmeye başladı. Araştırmacılar, bu uygulamanın daha motive çalışanlar ve azalan hastalık günleri gibi olumlu sonuçlar doğurabileceğini belirtiyor. Almanya'nın önde gelen imalat sendikası IG Metall, toplu pazarlık görüşmelerinde tam ücretle 32 saatlik bir çalışma haftasını hedef olarak belirledi. Önümüzdeki hafta başlayacak olan çelik sektöründeki ücret görüşmeleri, bu yeni modelin ilk büyük testi olacak.
Sendikalar ve şirketler arasında pazarlık
Almanya'daki işçi ve işveren ilişkileri genellikle, sendikalara şirket yönetim kurullarında söz hakkı veren, uzlaşmaya dayalı bir kültür içinde yürütülüyor. Bu görüşmeler, genellikle işçi liderlerinin yüksek taleplerle başlayıp işverenlerle ortada bir noktada buluşmasıyla sonuçlanıyor.
İş dünyasından farklı tepkiler
Dünya genelinde bazı iş adamları, daha az çalışma saatine veya haftanın sadece bir kısmında evden çalışma modeline şiddetle karşı çıkıyor. Infosys'in kurucusu ve Hindistan'ın önde gelen iş adamlarından Narayana Murthy, çalışanlarına ulusal bir görev olarak haftada 70 saat çalışma çağrısında bulundu. Öte yandan, Tesla'nın CEO'su Elon Musk, evden çalışma düşüncesine tepki göstererek, fabrikada sık sık neden uyuduğunu ve çalışmanın önemini vurguladı.
Alman Maliye Bakanı'nın endişeleri
Lindner, Almanya'nın ekonomik açıdan liberal olan küçük koalisyon ortağı Liberal Demokratlar'ın lideri olarak, özellikle küçük işletme sahipleri ve serbest meslek sahipleri gibi çekirdek seçmen kitlesinin endişelerini dikkate alarak, işçi yanlısı politikalara karşı çıkıyor. Lindner, "Refahımızın anahtarı çok çalışmaktır," diyerek pozisyonunu net bir şekilde ortaya koydu.