Akaryakıt İstasyonları Bakanlığın Radarına Girdi! 293 Bin Tabanca Denetlendi
2003 yılında akaryakıt istasyonlarındaki pompalara ödeme kaydedici cihaz bağlanmasına ilişkin ilk düzenleme yapıldı. Zamanla bu önleme yönelik suiistimallerin ortaya çıkması üzere bakanlık harekete geçti bir dizi tedbir alan Bakanlık son çalışmasında 293 Bin Tabanca Denetledi!
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlHazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yürütülen kayıt dışılığın önlenmesi çalışmalar hız kesmeden devam ederken, Sıra akaryakıt sektörüne geldi: akaryakıt ve LPG istasyonlarında bulunan 53 bin 396 pompada yer alan 293 bin 966 tabancayı denetledi. Ayrıntılar işte sizlerle…
Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazlar
Tüketicilerin akaryakıt alımlarında daha güvenli ve şeffaf bir ortam sağlamak amacıyla yapılan düzenlemeler, sektörde önemli bir dönüm noktası oldu. 2003 yılında başlayan süreçte, akaryakıt istasyonlarındaki pompalara ödeme kaydedici cihazların bağlanması zorunlu hale getirildi. Ancak zamanla ortaya çıkan suiistimaller üzerine yeni tedbirler alınarak sistem daha da güçlendirildi.
Gelişen teknolojiyle birlikte, akaryakıt istasyonlarındaki ödeme kaydedici cihazlar da yenilendi. Yeni nesil cihazlar, daha yüksek güvenlik standartlarına sahip ve dışarıdan müdahaleye karşı korunaklı hale getirildi. Bu cihazlar sayesinde, akaryakıt satışlarına ilişkin tüm bilgiler anlık olarak ilgili mercilere aktarılıyor ve böylece olası hileli işlemler engelleniyor.,
Akaryakıt piyasasında şeffaflığı sağlamak amacıyla yapılan yasal düzenlemeler de büyük önem taşıyor. Bu düzenlemeler kapsamında, faturaların malın teslim edildiği anda düzenlenmesi zorunlu hale getirildi.
Akaryakıt sektöründeki düzensizlikleri önlemek ve şeffaflığı artırmak amacıyla yeni düzenlemeler yapıldı. Bu kapsamda yapılan saha denetimleriyle, lisans başvurusu, tadili veya süre uzatımı taleplerindeki şartlar sıkılaştırıldı. Artık bu işlemler için Sosyal Güvenlik Kurumu ve vergi dairelerine olan borçların ödenmiş olması gerekiyor.
Bakan Şimşek Duyurdu!
Bakanlık tarafından duyurulan vergi borçluları listesinde çok sayıda akaryakıt firmasının yer alması dikkatleri çekerken, Gelir İdaresi Başkanlığı, ilgili kurumlarla işbirliği halinde akaryakıt piyasasındaki kayıt dışılıkla mücadele için pek çok adım atması bu sektördeki kayıt dışılığın önlenmesi amacıyla yürütülen mücadelenin önemini gözler önüne seriyor. Bu konu hakkında acıkama yapan Bakan Şimşek, yapılan tüm bu çalışmalar neticesinde akaryakıt piyasasındaki suistimaller ve kanuna aykırı fiiller büyük ölçüde önlendiğine dikkat çekerek, “son olarak kısa süre içinde Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'nin devreye alınması ile birlikte elle plaka girişi ve tarz işlemlerin ortandan kalkmasıyla usulsüz akaryakıt fişi düzenlenmesi engellenerek, akaryakıt istasyonlarındaki vergi kaybının önlenmesi için önemli bir adım atılmış olacak." dedi.