Afet bölgesi yardım rehberi! Nasıl yardım yapacağız?
Deprem bölgesinde yaşananlar tüm Türkiye’yi üzüntüye boğdu. Kimse evine sığamıyor. Herkes dayanışma için kolları sıvadı, deprem bölgesine yardım etmek için hazır. Ancak yardımı nereye yapacağız? İşte afet bölgesine yardımın başından sonuna her adımı…
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlKahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde meydana gelen depremlerin hemen ardından birçok belediye lojistik merkezleri kurdu, yardım toplamaya başladı.
Deprem bölgesine yardım lojistik merkezlerinin en büyüğü İBB tarafından Yenikapı Dr. Kadir Topbaş Gösteri Merkezi’nde oluşturuldu. Binlerce vatandaşımızdan gelen yardımlar gönüllüler tarafından tasnif edildi, kolilendi. TIR’lara yüklenen malzemeler zamanla yarışarak AFAD koordinasyonunda deprem bölgesine sevk edildi.
İBB’nin yanı sıra ilçe belediyeleri de yardım toplama merkezleri kurdu. Bazı ilçelerde muhtarlıklar adeta birer lojistik merkezi gibi çalışıyor. Şişli Belediyesi ilçedeki vatandaşlara dayanışma çağrısında bulundu. Yardımların belediye binasında toplanacağının duyurusu yapıldı.
Binlerce vatandaş ellerinde yardım malzemeleriyle belediye binasına akın etti. Yardım getiren vatandaşlar malzemelerin ayrıştırılmasına ve kolilenmesine de yardımcı oldu. Vatandaşların bir kısmı yardımları ayırırken, bir kısmı da kolileme işlemini üstlendi. Yardım için koşan vatandaşlar saatlerdir hiç durmaksızın çalışıyorlar.
TIR’lara malzemeleri vatandaşlar taşıdı. Malzeme yüklenen TIR’lar daha sonra AFAD’ın koordinasyonunda depremzedelere dağıtılmak üzere yola çıktı.
Afet bölgesinde ekipler zamanla yarışıyor. Bu sebeple yardım ürünlerinin hızla gönderilmesi şart. İkinci el ya da kötü durumdaki ürünlerin ayıklanması sırasında çok zaman kaybediliyor.
Bağışlar sırasında sıfır ve yeni ürünler tercih ediliyor. Bu yardımların hem hijyenik hem de hemen kullanılabilir olması açısından çok önemli. Yetkililer vatandaşları özellikle yeni malzeme getirmeleri konusunda uyarıyor.
* Arnavutköy: Arnavutköy Kapalı Spor Salonu
* Avcılar: Firuzköy Atatürk Stadı
* Bağcılar: Bağcılar Gençlik Merkezi
* Bahçelievler: Kongre ve Nikâh Sarayı
* Bakırköy: Atatürk Spor ve Yaşam Köyü Spor Salonu
* Bayrampaşa: Semih Erden Spor Kompleksi
* Beşiktaş: Mustafa Kemal Merkezi
* Beylikdüzü: Pazar İstanbul
* Büyükçekmece: Belediye Hizmet Binası
* Çekmeköy: Adnan Menderes Kültür Merkezi
* Esenler: Tekstilkent E Girişi
* Esenyurt: Kültür Merkezleri
* Fatih: Topkapı Afet Yardım Çadırı
* Gaziosmanpaşa: Gaziosmanpaşa Belediyesi Yüzme Havuzu/Spor Kompleksi
* Güngören: Güngören Spor Kompleksi / Köyiçi Spor Kompleksi Otoparkı
* Kadıköy: Belediye Başkanlık Binası/Evlendirme Dairesi
* Kağıthane: Kağıthane Nikâh Salonu/Kültür Merkezleri
* Kartal: Kartal Ekolojik Pazar
* Maltepe: Yalçın Kızılay Spor Merkezi/Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi
* Pendik: Belediye tesisleri
* Sancaktepe: Prof. Dr. Necmettin Erbakan Külliyesi, Kadir Topbaş Kültür Merkezi
* Sarıyer: Ayazağa Rauf Denktaş Kültür Merkezi/Ferahevler Fen İşleri Müdürlüğü/Ana Hizmet Binası
* Silivri: Yaşar Kemal Sergi Salonu
* Sultanbeyli: Sultanbeyli Spor Salonu/Kent Meydanı
* Sultangazi: Özdemir Bayraktar Kültür Merkezi
* Şişli: Belediye Hizmet Binası
* Tuzla: AFAD Tuzla Kriz Merkezi
* Ümraniye: Belediye Kapalı Pazar Alanı
Vatandaşlar cep telefonlarıyla da deprem bölgesine bağış yapabiliyor. Bunun için tüm operatörlerden “DEPREM” yazarak 1866’ya SMS gönderildiğinde, AFAD’ın hesabına 20 TL geçmiş oluyor. AFAD’a ayrıca bağış da yapabilirsiniz. AFAD’ın banka hesap bilgilerine internet adresinden ulaşabilirsiniz.
PTT, “deprem yaralarını birlikte sarıyoruz” sloganıyla vatandaşların bireysel yardımlarını ücretsiz olarak deprem illerine göndereceklerini açıkladı. PTT’nin sosyal medya hesaplarından yapılan duyuruda, “PTT bireysel yardımlarınızı deprem bölgelerine ücretsiz ulaştırıyor” başlığıyla yayınlandı.
PTT yayınladığı duyuruda, elektrikli ısıtıcı, kadın erkek,çocuk kışlık her türlü giyim eşyası, bebek bezi, kişisel temizlik ve hijyen malzemesi, çocuk maması, powerbank (şarj istasyonu), yorgan, yastık, battaniye, uyku tulumu, su ısıtıcısı, cep ısıtıcısı, çay, kahve, konserve, kuru gıda, tava, tek kullanımlık tabak, bardak, çatal ve kaşık gibi bireysel yardımların deprem bölgelerine ücretsiz gönderileceği belirtildi.
PTT, vatandaşları yardım malzemelerinin yeni ve kullanılmamış olması konusunda uyardı.