20 milyar dolar değerindeki batık geminin hazineleri kimin olacak? 300 yıllık mesele nasıl çözülecek
3 asır boyunca okyanusun dibinde batık halde bulunan İspanyol gemisinin hazinesi kimin olacak? 20 milyar dolar değerindeki hazinenin kimin olacağı adeta bir hukuk savaşına dönüşmüş durumda.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone Ol3 asır boyunca okyanusun dibinde batık halde bulunan İspanyol gemisinin hazinesi kimin olacak? 20 milyar dolar değerindeki hazinenin kimin olacağı adeta bir hukuk savaşına dönüşmüş durumda. Kolombiya Hükümeti tarafından yapılan yasal başvuru ile körüklenen tartışmalar zinciri hala devam ediyor.
Söz konusu hazine 1708 yılında batan bir gemiye ait. Cartagena kenti açıklarında batan San José kalyonu civarında batan gemi aslında insanlık tarihinin en büyük hazinesini de bünyesinde barındırıyor. Zira hazinenin değeri tam olarak 20 milyar dolar.
Arama Kurtarma Gemileri devrede
ABD merkezli bir arama kurtarma gemisinin 1981 yılında keşfi ile başlayan bu gizem büyük bir hukuk savaşına dönüşmüş durumda. Aslında büyük bir kısmı hazinenin o dönem çıkartılmış. Özellikle Kolombiya ve Peru’da çalışan köleler tarafından çıkartılan hazinenin büyük kısmı dağılmış. Geriye ise düşünün ki sadece 20 milyar dolarlık bir kısım kalmış.
ABD merkezli Glocca Morra, gemi enkazını 1981 yılında bulduklarını belirtiyor. Ancak buna Kolombiya hükümeti itiraz ediyor. Çünkü açık bir şekilde geminin bulunduğunun paylaşılmadığı ifade ediliyor. 2015 yılında ise dönemin devlet başkanı gemi enkazının farklı bir yerde bulunduğunu söylüyor. Bu tartışmaların sonucu hazinenin kimin olacağını da belirleyecek.