Fethi Denizmen yazdı: Soru sorma sanatı
Daha iyi iletişim kurmanın bir yolu da soru sormadaki bilgeliğindir. İster konuşuyor ol ister dinliyor, doğru soruları ne zaman ve nasıl soracağını biliyor olman iletişimi güçlendirecektir. Kısaca ifade edersek soru sorma sanatı, her etkili iletişimcinin çok önemli ustalığıdır.
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlSorular güçlüdür çünkü düşünmeye odaklanmaya yardımcı olurlar. Düşünmeye odaklandığında kafanda ışıklar yanar harika cevaplar yaratabilirsin. Tavsiye vermektense kişinin beynini meşgul edecek sorular sormak aranızdaki bağlılığı artıracağı gibi herhangi bir durumun sonucunu da iyileştirecektir.
Bir konuşma esnasında öğüt verme, bunu yap şunu yapma yerine, vermek istediğini mesajı ona “Sen ne yaparsan senin kararlarının arkasındayım ancak şunu da görmeni göz önüne almanı isterim, sen ne düşünüyorsun bu konuda?“ demek iletişimde ve vermek istediğin mesajda çok yarar sağlayabilecektir.
Etkili iletişim kurmanın kritik bir unsuru da empati kurmaktır. Empati, bir başkasının duygularını anlama ve paylaşma yeteneği olup, araştırmalar empatinin duygusal zekayı sergilemek ve sağlıklı iletişim kurmayı sağlamada yararlı olduğunu göstermiştir.
Soru sorarken içeriğinde yargılamaktan ziyade anlamak olmalıdır. Yargı içeren sorular, başkasının psikolojik güvenliğini olumsuz etkiler, savunma refleksi uyandırırsın ki insanların savunmasını engelleyemezsin.
Bir soruyu oluşturma şeklin, zihin açmada veya olasılıkları daraltmada kritik bir fark yaratabilir. Kim, ne, nerede, ne zaman, nasıl veya neden soruları çok daha fazla bilgi sağlayan düşünceli cevaplara yol açar.
Sabırlı olmalı cevapları beklerken, sabırsızlık halinde istediğin cevapları kaçırmış olabilirsin. Etkili olmak için sorunun cevaplarını beklemeyi, dinlemeyi ve sonra biraz daha beklemeyi benimsemek en iyi yol zira kişinin en iyi cevaplarını vermeden önce düşüncelerini yansıtması için zamana ihtiyacı olabilir.
Kuantum felsefesi, sorgulayıcı düşünce, bilgiye merak gibi kafa yapısına sahip olarak kendini eğitmiş olman karşındakilerin de aklına saygı duyarak sorularına ve sağlıklı iletişimine devam etmende yararlı olacağı izahtan varestedir.
Bu arada sanırım kendini haklı çıkaracak sorular sormazsın. Zira belirli bir cevabı varsayan soru sormak, zaten haklı olduğunu düşündüğünde ve sadece karşındakilerin senin haklı olduğunu söylemesini istediğinde yapmak kolaydır, ama yarattığı etki ne olur bilemem… Netice olarak ifade etmek isterim ki yanlış sorular sorarsan muhtemelen yanlış yanıt alırsın ya da en azından umduğunu tam olarak alamazsın. Doğru soruyu sormak, etkili iletişim ve bilgi alışverişinin merkezinde yer alır. Belirli bir durumda doğru soruları kullanarak, çok çeşitli iletişim becerileri geliştirebilirsin.
Kanımca iletişimde en önemli unsurlar samimiyet, karşılıklı güven ve inanma, açık olmaktır. Doğru samimi iletişimler yaşamınıza güzellikler ve renklilikler getireceği, fayda sağlayacağı şüphesizdir.
3 Nisan 2022
Suadiye