Yeni insanlarla tanışma korkusu nasıl yenilir?
Bazı insanlar için yeni bir çevreye dahil olmak ve yeni insanlarla tanışmak ciddi bir kaygı nedenidir. Bu durumla ilgili uzmanlar tavsiyelerde bulunuyor. Peki, yeni insanlarla tanışma korkusu nasıl yenilir?
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlÖzgüveni azaltacak telkinlerle tanışma stresini artıran ve kötü şeyler yaşanacağı endişesiyle tanışmalardan kaçınan kişiler, iş yaşamında da sosyal çevresini daraltıp, kendini yalnızlığa mahkum etme eğilimi gösterirler.
Bu durumun zamanla depresyona neden olabileceğine dikkat çeken uzmanlar ise tanışma korkusunun üstesinden gelmek için psikolojik destek alınabileceğini belirtiyor. “Sorunu hiç kimseye anlatmayıp, kendi içinde yaşayan zamanla yalnızlığa gömülür, altından depresyon ortaya çıkabilir. Sadece kendi içinde yaşayıp baş etmeye çalışan, eğer hatalı düşünce kalıplarına sahipse, aynı düşünceler aynı stilde devam edeceğinden panik durumu tetiklenebilir. Tanışma korkusunun yanında yemek yemeden tedirgin olma, bulantı, kaygı nedeniyle baş ağrısı, el titremesi gibi durumlar da bu tabloya eklenebir” diyen Uzman Klinik Psikolog Dr. Yıldız Burkovik, yeni insanlarla tanışma korkusu ile başa çıkabilmek için şu önerileri sıraladı
Yeni insanlarla tanışırken dikkat etmeniz gerekenler
- Kendi içinizde saklamayın, daima bir profesyonelle durumunuzu paylaşın ve düzenli olarak terapiye devam edin.
- İletişimi devam ettirirken kendinize bakış açınız da önemlidir. Kendini değersiz görmek, kendini sevmemek, başkalarının sizinle görüşmesini ve iletişim kurmasını anlamsız olarak görmenizi sağlar. Bu yüzden her şeyden önce kendinize değer verin ve kendinizi sevin.
- İletişim alanında kendinizde eksik gördüğünüz ne varsa onlara bakın. Bunlara terapistle bakmak size her zaman vakit kazandırır.
- Konuşma konusu bulamıyorsanız çağrışım çalışması yapabilirsiniz. Bir eşya hakkında her gün 5 dakika konuşun. Mesela bardak hakkında konuşurken sadece içinde sıvı olan çeşitli renklerde bir obje dememelisiniz. Farklı çağrışımlar, bardak ile ilgili anektotlar, bardağın çağrışımı ile çardak ve çardakta içilen içecekler ve sohbet gibi birçok şey ile bağlantı kurabilirsiniz. Her gün farklı bir eşya ile ilgili çağrışım yapın.
- Selamlaşmaktan korkmayın, güzel bir alışkanlığa dönüşecektir. İletişim selamlaşma ile başlar.
- Özellikle kişileri dinleyin ki onlar da sizi dinlesin. Karşılıklı konuşmada en önemli olan dinlemek ve anlamaktır.
- Önyargılı asla olmayın. Belki de olası olabileceğini düşündüğünüz hatalı çarpıtmalarınız yüzünden önyargılı davranıyor olabilirsiniz.
- Keyif alacağınız birçok kişinin içinde olduğu bir hobi iletişimi olumlu yönde arttıracaktır.
Girişimcilerin hayatını kolaylaştıracak 10 fikirBu maddeye dikkat ederek başarılı bir girişimci olmak mümkün.