Yatırım yaparken nelere dikkat etmelisiniz?
Yatırım yolculuğunuzda acele etmeden önce göz önünde bulundurmanız gereken birkaç önemli nokta var. İşte yatırım yaparken dikkat etmeniz gerekenler...
Gelişmelerden anında haberdar olmak için Google News'te Paradurumu'na abone olun
Paradurumu'na Google News'te abone olun
Abone OlÖncelikle şunu bilmeniz çok önemli: Konu yatırıma geldiğinde, kelimenin tam anlamıyla hiçbir garanti yok. Ne kadar araştırma yaparsanız yapın ne kadar zaman ve enerji harcarsanız harcayın, her zaman ters gidebilecek bir şeyler vardır. Uzmanlar bile bazen yanılıyor. Tabii ki başarısız hikayelere karşı koyacak pek çok şaşırtıcı başarı hikayeleri de var ama dediğimiz gibi yatırım söz konusu olduğunda verilen sözler yok. Geçmiş performans, gelecekteki performansın güvenilir bir göstergesi değil.
Uzun vadeli yatırım hedefleri
Warren Buffett, “Bir hisse senedine on yıl boyunca sahip olmak istemiyorsanız, on dakikalığına sahip olmayı düşünmeyin” diyor. Söylediği şey oldukça basit. Yatırım yapmaya başladığınızda, kendinizi uzun vadede işin içinde görmelisiniz. Çoğu insan uzun yıllar boyunca yatırım yapmanın size, getirilerinizi en üst düzeye çıkarmak için en iyi fırsatı verdiğine inanıyor. Planlarınızla ilerlerken, uzun vadeli yatırım hedeflerinizi göz önünde bulundurun. Birkaç yıl boyunca paranızla ayrılmayı göze alabileceğinizden emin olun.
Yatırım yapmaya karar verdiğinizde, ciddi bir şekilde hevesli olmak ve bulabildiğiniz her parayı yatırım hesabınıza atmak cazip gelebilir.
Yatırım yapmaya başlamadan önce atmanız gereken en önemli adımlardan biri, yatırımın mevcut finansal rutininize uyup uymadığını düşünmek olmalı. Dediğimiz gibi yatırım uzun bir oyun bir yolculuktur. Çoğu durumda, en az birkaç yıl boyunca paranıza veda ediyor olabilirsiniz. Bu nedenle, uzun vadeli yatırım yapmayı planlıyorsanız, ona göre durumunuzu ayarlamanız gerekir.
Kendinize bu soruların sorun:
- Dürüstçe birkaç yıllığına bu parayla ayrılmayı göze alabilir miyim?
- Yatırım hedeflerim neler?
- Yatırım yapmaya hazır mıyım? Yoksa bunun yerine bir acil durum fonu biriktirmeli miyim yoksa borcumu paramla mı ödemeliyim?
Bu soruları açık ve dürüst bir şekilde yanıtlarsanız, hayatınızın bu döneminde yatırım yapmaya başlamanın sizin için doğru seçim olup olmadığı konusunda iyi bir fikir edineceksiniz.
Yatırım yapmaya ne kadar erken başlarsanız o kadar iyi olabilir. Diyelim ki 20'li ve 30'lu yaşlarınıza yatırım yapmaya başlamak istiyorsunuz. Paranızla uzun vadede ayrılabileceğinize karar verdiniz. Ayrıca çoğu durumda en az 30 yıl emekli olmayacaksınız. Bu, esasen, hisselerinizden geri dönüş yapmak için potansiyel olarak 30 yılınız olduğu anlamına gelir.
Bu, ilk günlerde riske karşı daha toleranslı olmaya daha istekli olabileceğiniz anlamına gelir.
Yatırım yapmak risk almayı gerektirir
Yatırım yapmaya başlayıp başlamayacağınızı düşünmeden önce bilmeniz gereken son şey şudur: Yatırım yapmak eşittir risk almaktır. Piyasa zaman zaman değişebilir. Bunu göze alarak adımlarınızı atın. Araştırmanızı yapın, dikkatli kararlar alın ve ilerleyin.